Sopranos acteur Tony Sirico (79) overleden

Tony Sirico, die de onberispelijk verzorgde gangster Paulie Walnuts speelde in 'The Sopranos' en zijn stoere branie in films als 'Goodfellas' bracht, is vrijdag overleden. Hij was 79 jaar.

Sirico stierf in een verzorgingstehuis in Fort Lauderdale, Florida, zei zijn manager, Bob McGowen. Waaraan hij is overleden is niet bekend gemaakt, de acteur leed al enkele jaren aan dementie.

Sirico's familie bevestigde de dood van Gennaro Anthony 'Tony' Sirico verdrietig maar liefdevol.

Sirico had geen enkel probleem met zijn rollen als crimineel, zei McGowan, zijn meest prominente rol was die van Peter Paul 'Paulie Walnuts' Gualtieri in het bejubelde HBO-drama 'The Sopranos' samen met James Gandolfini als maffiabaas Tony Soprano. (Gandolfini overleed in 2013 op 51-jarige leeftijd).

"Hij vond het niet erg om een maffiabaas te spelen, maar hij wilde geen informant spelen," of zoals Sirico het uitdrukte, een "verklikker," zei McGowan.

Sirico, geboren op 29 juli 1942 in New York City, groeide op in de buurten Flatbush en Bensonhurst waar hij zei dat "elke kerel zichzelf probeerde te bewijzen. Je moest of een tatoeage hebben of een kogelwond."

"Ik had beide," vertelde hij de Los Angeles Times in een interview in 1990, en hij noemde zichzelf "onstabiel" in zijn jonge jaren. Hij werd herhaaldelijk gearresteerd voor criminele overtredingen, en zat twee keer in de gevangenis. Tijdens zijn laatste verblijf achter de tralies, in de jaren zeventig, zag hij een optreden van een groep ex-gevangenen en kreeg het acteervirus te pakken.

"Ik keek naar hen en dacht: 'Dat kan ik ook.' Ik wist dat ik geen lelijke vent was. En ik wist dat ik het lef had om brutaal te zijn en mensen te sarren," vertelde hij de Times. "Je leert veel toneelspelen in de gevangenis. Ik stond vaak voor die koelbloedige moordenaars en ontvoerders - en maakte ze aan het lachen."

Sirico werd ook buiten het gangstermodel gecast, door politieagenten te spelen in de films "Dead Presidents" en "Deconstructing Harry". Onder zijn andere credits waren Woody Allen films waaronder "Bullets over Broadway" en "Mighty Aphrodite," en optredens in tv-series waaronder "Miami Vice" en stemrollen in "Family Guy" en "American Dad!"

Sirico laat een dochter Joanne Sirico Bello en een zoon Richard Sirico na.