Foodwatch: Kinderen eten dagelijks twee keer zoveel suiker als aanbevolen

Vandaag is de eerste Suikermaxdag van 2022. Nederlandse kinderen tussen 4-8 jaar oud hebben op zaterdag 9 juli gemiddeld hun suikerlimiet voor een heel jaar gehaald. Dit betekent dat ze nu al hun totale suikerinname voor het hele jaar op hebben. En dat terwijl we nog bijna een half jaar hebben te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan dat maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers mag bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers. Kinderen van 4-8 jaar zitten in Nederland gemiddeld op 19,5%, bijna het dubbele! Ze krijgen dagelijks twee keer zoveel suiker binnen als wordt aanbevolen.

Bijna alle leeftijdsgroepen - met uitzondering van volwassenen boven de 71 jaar - hebben hun Suikermaxdag eerder in het jaar liggen dan zou moeten. De eerstvolgende groepen die aan hun limiet zitten zijn kinderen van 9-13 jaar (op 26 juli), daarna volgen kinderen van 1-3 jaar (10 augustus) en dan jongeren van 14-18 jaar (14 augustus).

Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar het suikeroverschot vandaan komt. Bewerkte producten die we kopen in de supermarkt omdat ze handig, snel of lekker zijn zitten vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als 'gezond', of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker.

Volgens het RIVM komt iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed (28,1%) en niet-alcoholische dranken (23,6%). Koek en gebak (19%), zuivel (13,6%) en sauzen en smaakmakers (6,8%) dragen ook hun steentje bij. Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar ons suikeroverschot vandaan komt.

Minder suiker eten als individu is een oneerlijke strijd. Het is onmogelijk wanneer in haast 70% van de bewerkte en zwaarbewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt toegevoegde suikers zit. Consumenten worden daarnaast dagelijks met door miljarden gefinancierde marketing voor deze producten overstelpt. Zeker als ouders van kinderen wordt het consumenten moeilijk gemaakt, wanneer bedrijven slinkse marketingtrucs gebruiken om suikerrijke producten voor kinderen te marketen.

Foodwatch wil benadrukken dat de verantwoordelijkheid voor het verminderen van suikerinname niet bij de consument ligt, maar bij voedselproducenten. En in het verlengde daarvan bij de overheid, die wetten en regels zou moeten opstellen (en uitvoeren) die ervoor zorgen dat het beschikbare voedsel in de supermarkt gezonder wordt. De Nationale Aanpak Productverbetering zou daarvoor moeten zorgen, maar door het laten meedoen van de voedingsindustrie aan vergaderingen en consultaties vindt foodwatch dat de afspraken en uitkomsten veel te slap zijn.

Met de Suikermaxdag wil voedselwaakhond foodwatch aandacht vragen voor de overconsumptie van suiker in Nederland. Het is de vierde keer dat foodwatch Suikermaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’.