Van der Hoorn grijpt net naast dagzege op kasseien in Tour, Pogacar doet goede zaken

Simon Clarke heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër was na een rit over elf kasseienstroken net iets sneller dan medevluchter Taco van der Hoorn. Tadej Pogacar was van de klassementsrenners de beste.

Van der Hoorn koos samen met Edvald Boasson Hagen en bergkoning Magnus Cort Nielsen al vroeg voor de aanval. Niet veel later zouden met Neilson Powless, Alexis Gougeard en Clarke nog drie renners aansluiten en namen al snel een voorsprong van vier minuten op het peloton.

Het peloton zou nooit meer vooraan geraken, waardoor de dagwinnaar in de kopgroep zou zitten. In de laatste kilometer probeerde Powless te verassen en de Amerikaan sloeg ook een mooi gat, maar viel daarna vrij snel stil. Hagen reed het gat naar de Amerikaan dicht, waarna ook Hagen en Clarke konden aansluiten. Vervolgens ging Van der Hoorn de sprint aan, maar werd aan de meet net geklopt door een opkomende Clarke.

Voor de klassementsrenners was het de laatste zestig kilometer volle bak. Ben O'Connor verloor als een van de eerste het contact met het eerste peloton en de nummer vier van vorig jaar verloor meer dan vier minuten. Daarna ging het snel met en vooral Jumbo-Visma kende een slechte dag. Eerst kreeg Jonas Vingegaard te maken met materiaalpech en niet veel later kwam Primoz Roglic ten val. Roglic verloor vandaag twee minuten op de andere klassementsrenners, terwijl Vingegaard de schade wist te beperken dankzij zijn ploeggenoten, die de Deen weer terugbracht tot het eerste peloton. Pogacar kende geen pech en zou uiteindelijk dertien seconden pakken op de meeste andere klassementsrenners.