Klimster Garnbret dominant op leadmuur, Chinese speedklimmers oppermachtig

Voor de liefhebbers van het tegenwoordig olympische sportklimmen keren we nog even terug naar het weekeinde, omdat het kan. In het prachtige Villars in Zwitserland werd weer een World Cup afgewerkt, met daarbij zowel speed- als leadklimmen. Bij het speedklimmen moet men een 15 meter hoge wand zo snel mogelijk op, bij het leadklimmen is het vooral de bedoeling zo hoog mogelijk te komen.

Speed mannen
Het werd een flink Chinees feestje in Zwitserland, te beginnen met de strijd om plek drie. Long Jinbao klokte daarin een scherpe 5,16 seconden, hoewel dat niet nodig was: de Indonesiër Veddriq Leonardo finishte niet. In de zinderende finale rekende Long Jianguo af met Peng Wu: 5,236 tegen 5,247 seconden.

Speed vrouwen
In de kleine finale wist de fraai genaamde Indonesische Desak Made Rita Kusuma Dewi af te rekenen met Anna Brozek uit Polen in 7,06 seconden. De finale was ook hier een Chinees onderonsje, maar spannend was het helaas niet: Di Niu ging in de fout, waardoor Deng Lijuan kon profiteren en in een toptijd van 6,87 seconden de winst pakte.

Lead mannen
Taisei Homma mocht in de finale als tweede in actie komen, na zijn zevende plek in de halve finale, en de Japanner kwam gelijk al erg hoog. Zo hoog zelfs, dat niemand er meer aan zou komen: Yannick Flohé kwam redelijk in de buurt, de Duitser werd daarna nog gepasseerd door de twee Amerikanen Colin Duffy en Jesse Grupper, die als derde en tweede eindigden.

Lead vrouwen
Janja Garnbret was zoals gebruikelijk de favoriete en dat maakte de Sloveense volledig waar. Ze mocht als laatste in actie komen en deed wat nog niemand was gelukt: ze haalde de top en deed het nog makkelijk ogen ook. De Amerikaanse Brooke Raboutou kwam wel in de buurt en werd tweede, voor landgenote Natalia Grossman - de rest kwam niet echt in de buurt van de top.