Tour: Etappe 5 - Knotsgekke kasseienrit

De vierde etappe van de Tour de France leverde een uiterst fraaie solozege op voor Wout van Aert, hoewel hij daarmee teamgenoot en klassementsman Jonas Vingegaard wel een hak zette. Vandaag wordt het een bijzondere dag: een kasseienrit, de geschiedenis wijst uit dat er dan veel gaat gebeuren.

De heren rijden van Lille naar Arenberg, een etappe van 157 kilometer. De lengte is dan ook niet wat voor de uitdaging zorgt, de elf kasseistroken - gecentreerd in de tweede helft van de rit - zeker wel. Constant dringen om voorin te zitten, niet-kasseienspecialisten die toch de steentjes over moeten, één groot recept voor spektakel.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, natuurlijk met extra aandacht voor de diverse kasseistroken en een voorspelling over wie er wel of niet goed mee kunnen zitten. Het lezen waard, maar wel op tijd: als de etappe eenmaal begint mogen de ogen niet meer van de TV af.

Men zet om 13.35 uur koers richting Arenberg, hoewel de officiële start pas om 14.00 uur is. Rond 15.45 uur zouden we de eerste kasseistrook moeten bereiken en dan wordt het bijna twee uur lang een gekkenhuis. Eurosport en Sporza zijn er gelijk bij en de liefhebber dient dan klaar te zitten, geen excuses.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)