Van Rijthoven naar derde ronde Wimbledon, geen stunt Griekspoor

Tim van Rijthoven heeft zich verzekerd van een plek in de derde ronde van Wimbledon. De nummer 104 van de wereld, toegelaten met een wildcard, was in de tweede ronde te sterk voor de als vijftiende geplaatste Amerikaan Reilly Opelka: 6-4 6-7 (8) 7-6 (7) 7-6 (4).

Van Rijthoven begon uitstekend aan de wedstrijd tegen servicekanon Opelka. In de vijfde game van de eerste set brak hij de service van de Amerikaan en die break was voldoende om de openingsset binnen te halen met 6-4. In de tweede set hielden beide tennissers hun service en moest een tiebreak de beslissing brengen. Ook daar liep het lang op service en pas bij 8-9 in de tiebreak in het voordeel van Opelka pakte de Amerikaan de set met een fraaie lob.

De derde set was een kopie van de tweede set. De service was doorslaggevend en niemand kon een break forceren, waardoor een nieuwe tiebreak de beslissing moest brengen. Opnieuw waren minibreaks in de tiebreak zeldzaam, maar uiteindelijk was Van Rijthoven die als eerste de minibreak pakte en daarmee ook de set. In set vier verliep de wedstrijd opnieuw op service en moest een tiebreak opnieuw de beslissing brengen. Waar het in set twee en drie lang wachten was op minibreaks kwam Van Rijthoven al vroeg in de tiebreak op ruime voorsprong, waarna hij het op eigen service afmaakte. In de volgende ronde speelt de Nederlander tegen Nikoloz Basilasjvili uit Georgië, die als 22e geplaatst is.

Voor Tallon Griekspoor zit Wimbledon erop. De Nederlander kon niet verrassen tegen Carlos Alcaraz. In drie sets was het Spaanse toptalent te sterk voor Griekspoor.

Griekspoor kreeg bij een 2-1-voorsprong als eerst een breakpoint, maar dat wist hij niet te benutten. Bij 4-4 leverde de Nederlander zijn service in, waarna Alcaraz de set afmaakte. De tweede set verliep zonder breaks, waarna de 19-jarige Spanjaard in de tiebreak oppermachtig was tegen de 25-jarige Nederlander.

In de derde set maakte Griekspoor nog een break achterstand ongedaan, maar hij slaagde er niet meer in het duel spannend te maken en staat Alcaraz in de derde ronde van Wimbledon.