Leadklimmers openen World Cup-seizoen in bloedheet Innsbruck

Voor de liefhebbers van het sportklimmen kijken we nog even terug naar het weekeinde, want de World Cup was neergestreken in Innsbruck. Tijdens de boulderwedstrijden zeek het van de regen, maar later stonden de leadwedstrijden gepland en was het bloedheet.

In het leadklimmen moet men zo hoog mogelijk zien te klimmen op een vijftien meter hoge muur, in tegenstelling tot bij het boulderen zit men wel vast met een touw. Wie het hoogst komt wint de wedstrijd, met als voornaamste doel natuurlijk om de top van de route te bereiken.

Vrouwen
De eerste leadwedstrijd van het World Cup-seizoen werd geopend door de vrouwen en daar was er maar één de beste: superster Janja Garbret uit Slovenië wist als enige de lastige crux van de route te passeren en won met grote voorsprong. De Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun werd op enige afstand tweede, voor de Amerikaanse Brooke Raboutou.

Mannen
Bij de mannen was het juist een bijzonder spannende strijd om de winst, de gehele top-6 kwam tot ongeveer hetzelfde stuk op de route. Colin Duffy deed dat nét iets beter dan de rest: de Amerikaan wist één greep verder te komen dan landgenoot Jesse Grupper en Ao Yurikusa, waarbij de Japanner vanwege zijn ruim snellere tijd de tweede plek pakte.