Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 26

Na twee jaar ondergedoken te zijn vanwege het coronavirus komen deze weel Bob, Kevin, Steve en de andere geboren handlangers weer terug in de bioscoop. Ook te zien: de nieuwe van Quentin Dupieux, een derde Bon Bini Holland en een film uit en over Twente.

Minions: The Rise of Gru

Lang voordat hij een superschurk wordt, is Gru (de voor een Oscar® genomineerde Steve Carell) een 12-jarig jongetje in een buitenwijk in 1970 die vanuit zijn kelder plannen smeedt om de wereld te veroveren. Maar dat gaat nog niet zo goed. Als de Minions, onder wie Kevin, Stuart, Bob en Otto (een nieuwe Minion met een beugel die het heel graag goed wil doen), op Gru’s pad komen bundelen de onwaarschijnlijke vrienden hun krachten. Samen bouwen ze hun eerste schurkenhol, ontwerpen ze hun eerste wapens en bereiden ze hun eerste missies voor.

Incroyable mais vrai

Wanneer Alain en Marie een huis in een rustige buitenwijk bezichtigen geeft de makelaar alvast een waarschuwing: het luik in de kelder zal hun leven compleet veranderen. Dat is niets te veel gezegd: na hun eerste ervaring in de kelder besluiten ze direct het huis te kopen. Want wat er achter het luik in de kelder gebeurt is ongelooflijk (maar waar!). Regisseur Quentin Dupieux (Réalité, Deerskin, Mandibules), koning van de absurdistische cinema, lijkt een onuitputtelijke stroom aan bizarre ideeën te hebben. In een mum van tijd maakte hij Incroyable mais vrai (ongelooflijk maar waar) en zijn vólgende film, Fumer fait tousser (van roken moet je hoesten), is ook alweer klaar.

The Souvenir: Part II

Tilda Swinton en dochter Honor Swynton Brine zijn moeder Rosalie en dochter Julie in het vervolg op The Souvenir, waarin Julie haar hart verloor aan een charismatische, manipulatieve man. In deel II verwerkt Julie haar ervaringen in een film. De wereldpremière van The Souvenir: Part II vond plaats tijdens het filmfestival in Cannes. De twee delen van The Souvenir – ook apart te bekijken – zijn een typische Hogg-productie: een film-over-film, een metabespiegeling over hoe het leven zijn vorm krijgt in film en een portret van de ‘artist a a young woman’. Daarin past ook het (cyclische) gegeven dat Hogg eind jaren zeventig als filmstudent een eindexamenfilm draaide met niemand minder in de hoofdrol dan… Tilda Swinton. 

Bon Bini Holland 3

Wanneer Robertico zich voordoet als eigenaar van F.C. Kip wordt het kiprestaurant overgenomen door de Amerikaanse fastfood gigant Wicked Chicken. The American Dream lijkt voor iedereen werkelijkheid te worden, maar eenmaal in New York lopen de zaken anders dan gepland. Lukt het Robertico om zijn ware identiteit verborgen te houden voor het meisje van zijn dromen, Zoë? Wat doet Judeska op de New York Fashion Show? En Gerrie op een cruise in de Caribbean? Maar vooral: lukt het de F.C. Kippers om hun restaurant weer in eigen handen te krijgen?

A Thousand Fires

In de Magway regio in Myanmar, het land met één van de oudste petroleumindustrieën ter wereld, wonen Thein Shwe en Htwe Tin. Het echtpaar runt een ongereguleerd olieveld en ze produceren om de paar dagen een vat. Bovenal willen ze dat hun jongste zoon succesvol wordt en zo de armoede kan ontstijgen. Een waterkoker kookt. Met modder besmeurde handen bedienen spetterende machines. Het omgevingsgeluid van een voetbalwedstrijd klinkt uit een nabijgelegen televisie. “Deze dagen gingen snel voorbij”, zegt Htwe. A Thousand Fires, geregisseerd door de Palestijns-Britse filmmaker Saeed Taji Farouky, is een portret over een familie in beweging, en een verhaal over intergenerationele conflicten en compromissen. Het is een film over voorbijgaande momenten; over hoop en aspiraties; over geloof in de krachten van karma en geluk; over een plaats, een gemeenschap, en de ritmes van een dag tot dag; Een film over aanhoudende herinneringen en een turbulent verleden; en over het voortbestaan van het achteloze leven. Een leven waar hard voor is gevochten, een verdiende stilte. De dagen gaan snel voorbij.

Twente op Film - Zo doo wiejleu dat

Een eeuw van verandering in beeld (1915-2015) Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Twente op Film is een project van filmmaker Erik Willems, actrice (en coproducent) Johanna ter Steege en producent André Oude Weernink. Aan de hand van filmarchief beelden maakten zij een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd. In de ruimtelijke ordening, in de industrie, in het leven van alledag, op het platteland en in de stad.