Zwemster Van Rouwendaal grijpt naast WK-medaille op 5km

In Budapest is ook het wereldkampioenschap openwaterzwemmen van start gegaan, nadat het langebaanzwemmen was afgerond. Dat gebeurde met de gemengde estafette, zonder Nederland, waarin Duitsland voor Hongarije en Italië het goud pakte.

Vervolgens stonden de vijf kilometers op het programma, met Sharon van Rouwendaal als Nederlandse troef. Ze maakte lange tijd deel uit van de kopgroep, waar tien dames uiteindelijk zouden strijden om de medailles. Van Rouwendaal moest in de slotfase afhaken en moest genoegen nemen met de tiende plek. De Braziliaanse Ana Marcela Cunha, titelverdedigster en ook al vier keer winnares van goud op de 25 kilometer, tikte na een klein uur als winnares aan, vlak voor de Française Aurelie Muller en de Italiaanse Guilia Gabbrielleschi.

Bij de mannen werd het uiteindelijk een strijd tussen een paar grote namen uit het zwembad, waarbij Mykhailo Romanchuk af moest haken: de Oekraïner werd derde. Florian Wellbrock en Gregorio Paltrinieri streden om het goud en dat ging naar de Duitser, terwijl Paltrinieri na zijn fenomenale 1500 meter in het zwembad nu genoegen moest nemen met toch een fraaie zilveren medaille.