Canada: goudzoekers vinden gemummificeerde baby mammoet

Goudzoekers in het afgelegen noorden van Canada hebben een buitengewone vondst gedaan: tijdens het graven naar goud vonden ze een bijna volledig bewaard gebleven gemummificeerde babywolharige mammoet.

De kleine mammoet, wiens huid en vacht in tact zijn gebleven, "is prachtig en een van de meest verbazingwekkende gemummificeerde dieren uit de ijstijd die ooit zijn gevonden", zei paleontoloog Grant Zazuka. Het mammoetkalf is waarschijnlijk een meisje, en is 'Nun cho ga' (groot babydier) genoemd door vertegenwoordigers van de inheemse Tr'ondek Hwech'in-gemeenschap.

Het dier werd afgelopen dinsdag gevonden tijdens opgravingen in de permafrost ten zuiden van de stad Dawson City in de regio Klondike te Yukon. De gemummificeerde mammoet uit de ijstijd zou meer dan 30.000 jaar oud zijn.

De regering van Yukon vergeleek het met de ontdekking van een babymammoet door Rusland in 2007 in de permafrost van Siberië.

Het is "de meest complete gemummificeerde mammoet was die in Noord-Amerika werd gevonden", en pas de tweede dergelijke vondst ter wereld.

Het dier is ongeveer even groot als de Siberische mammoetbaby Lyuba die in 2007 werd gevonden, die zo'n 42.000 jaar oud was, zei de regering van Yukon in een persbericht.

Het is de best bewaarde wolharige mammoet die in Noord-Amerika is ontdekt. De gedeeltelijke overblijfselen van een mammoetkalf, Effie genaamd, werden in 1948 gevonden in een goudmijn in het naburige Alaska.