VS: Biden tekent tweepartijenwet voor wapenveiligheid

De nieuwe wapenwet zal "veel levens redden", zei de Amerikaanse president Joe Biden nadat hij de hervorming had ondertekend, maar waarschuwde dat er nog veel werk aan de winkel is.

De Amerikaanse president Joe Biden tekende zaterdag vlak voor vertrek naar de G7-top de eerste grote federale wapenhervorming in drie decennia, en noemde de nieuwe wetgeving "historisch" gezien de enorme politieke verdeeldheid over wapenbeheersing die in het land heerst.

Zijn ondertekening van de wapenveiligheidswet komt slechts enkele dagen nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat de Amerikaanse grondwet het recht beschermt om handvuurwapens in het openbaar te dragen voor zelfverdediging.

Het komt ook een maand nadat een massale schietpartij op een basisschool in Texas het leven heeft geëist van 19 kinderen en twee leraren. Volgens de statistieken van Education Week was dat de 27e schietpartij in 2022 op een school welke dood of letsel veroorzaakte in de VS.

Wat bepaalt de nieuwe wet?
De nieuwe wapenveiligheidswetgeving, die werd aangenomen met zowel Democratische als Republikeinse steun, omvat een verbeterde achtergrondscheck bij jongere kopers, waardoor inzicht wordt verkregen tot informatie over een eventueel strafblad. 

Het bevat ook bepalingen voor het geven van federaal geld aan staten die "rode vlag"-wetten invoeren, dwz wetten die rechtbanken toestaan wapens tijdelijk af te nemen bij mensen die als een 'bedreiging' worden ervaren.

Daarnaast heeft het bepalingen die gericht zijn op het terugdringen van illegale wapenverkoop, strengere straffen opleggen aan mensenhandelaars en degenen die voor anderen wapens kopen.

De wet zal ook de verkoop van wapens beperken bij mensen die veroordeeld zijn voor huiselijk geweld in de context van een bestaande intieme relatie. Volgens de huidige wet mag een persoon nu geen wapen kopen als hij is veroordeeld voor huiselijk geweld als hij getrouwd was met, samenwoonde met of een kind had met het slachtoffer.

De wet verbiedt echter niet de verkoop van aanvalsgeweren of kogelmagazijnen met een grote capaciteit, waar Biden eerder deze maand om vroeg.

De verplichte achtergrondchecks bij alle wapenaankopen die Biden en Democraten wensten, ontbreken ook in de nieuwe wet.

'Ik hou vol'
Bij de ondertekening zei Biden: "Hoewel dit wetsvoorstel niet aan al mijn wensen voldoet, bevat het wel maatregelen die levens zullen redden." 

"Als het onmogelijk lijkt om iets voor elkaar te krijgen in Washington, doen we iets van belang", voegde hij eraan toe. "Ik weet dat er nog veel meer te doen is en ik hou vol."

De Verenigde Staten hebben het hoogste percentage wapenbezit en meeste massale schietpartijen onder welvarende landen.  

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag de in 1913 ingevoerde beperkingen van de staat New York voor het dragen van verborgen pistolen in het openbaar verworpen als ongrondwettelijk. 

De verwachting is dat de 6 tegen 3 beslissing van de rechters uiteindelijk meer mensen in staat zal stellen legaal wapens te dragen in de straten van New York en andere grote steden zoals Los Angeles en Boston.