Amerikaanse bedrijven gaan reiskosten voor abortus werkneemster betalen

Verschillende staten in de VS voeren ingrijpende wijzigingen uit in de wetgeving rondom abortus, slechts enkele uren nadat het Hooggerechtshof 'Roe vs Wade' heeft vernietigd. Hierdoor vervalt het landelijk recht op abortus maar moeten de staten dit individueel regelen. In veel steden wordt geprotesteerd tegen deze "oorlog tegen vrouwen". Bedrijven als Facebook en Starbucks willen vrouwelijke werknemers die in de toekomst abortus laten plegen financieel ondersteunen.

Na de abortus-uitspraak van het Hooggerechtshof waren er veel protesten in de VS. Duizenden mensen verzamelden zich opnieuw rond het Hooggerechtshof in Washington, met borden met de tekst "War on women, who's next?".

"Wat gisteren is gebeurd, is onbeschrijfelijk en walgelijk", zei de 19-jarige demonstrant Mia Stagner. "Geen enkele vrouw zou gedwongen moeten worden om moeder te worden."

Vrijdag vernietigde het Hooggerechtshof het historische arrest dat sinds 1973 landelijk van kracht was en geschiedenis had geschreven onder 'Roe v. Wade'. Dit betekent dat de afzonderlijke staten nu vrij zijn om abortus toe te staan, te beperken of helemaal te verbieden. Ten minste acht conservatief bestuurde staten legden onmiddellijk abortusverboden op.

Voor- en tegenstanders van het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof gingen vrijdag in het hele land de straat op. De demonstraties verliepen grotendeels rustig. In Phoenix, Arizona gebruikte de politie traangas, in Los Angeles braken politieagenten een demonstratie af door wapenstokken te gebruiken. In de stad Cedar Rapids, Iowa, reed een pick-uptruck door een groep demonstranten en reed hierbij over de voet van een vrouw.

Met het oog op een abortusverbod in een groeiend aantal Amerikaanse staten, bieden meerdere grote Amerikaanse bedrijven hun vrouwelijke werknemers nu de mogelijkheid aan om eventuele reiskosten te betalen voor een eventuele abortus in een andere staat.

Een aantal bedrijven, zoals de caféketen Starbucks en de online retailgigant Amazon, hadden dit al eerder toegezegd met het oog op de op handen zijnde uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Nadat het Hooggerechtshof de liberale landelijke abortuswet 'Roe vs Wade' vrijdag daadwerkelijk vernietigde, kondigden ook entertainmentgigant Walt Disney en Facebook-groep Meta andere aan om de reiskosten te betalen in het geval van een abortus. 

In een artikel op het online portaal Linkedin beloofde de outdoorspecialist Patagonia niet alleen ondersteuning voor reiskosten naar andere Amerikaanse staten. Het bedrijf beloofde ook mogelijke borgtochtkosten te dekken voor werknemers die werden gearresteerd tijdens vreedzame demonstraties voor 'recht op abortus'.