Tienduizenden GeorgiŽrs eisen EU-lidmaatschap

In de Georgische hoofdstad Tbilisi gingen vrijdag zo'n 120.000 mensen de straat op om te protesteren voor de toetreding tot de EU en tegen hun eigen regering. De demonstranten zwaaiden met Georgische en EU-vlaggen en riepen op tot het aftreden van premier Irakli Garibashvili - een dag nadat de EU het land de status van kandidaat-lidstaat had ontzegd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak de menigte toe in een videoboodschap tijdens de protesten: "We zijn vrije mensen, vrije landen en zullen altijd vrij blijven. Oekraïne zal Georgië helpen zijn weg naar Europa te vinden." Oekraïne en Georgië staan voor altijd bij elkaar, zei hij onder applaus van de menigte.

Tijdens een topontmoeting in Brussel op donderdag verklaarde de EU Oekraïne en Moldavië tot EU-toetredingskandidaten, maar Georgië niet. EU-Raadsvoorzitter Charles Michel had verklaard dat de EU in principe ook bereid is Georgië de status van kandidaat-lidstaat te geven. Hiervoor zouden echter nog een aantal hervormingen in het land moeten worden doorgevoerd.