Russische hackers hebben 42 landen 'aangevallen'

Een nauwelijks waarneembaar maar niet onbelangrijk deel van de oorlog tegen Oekraïne vindt plaats in cyberspace. Microsoft heeft de afgelopen vier maanden een toename van Russische hackeraanvallen opgemerkt.

Microsoft-experts hebben sinds het begin van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne aanvallen van Russische hackers in 42 landen gedetecteerd. Het bedrijf zei dat in totaal 128 organisaties werden getroffen.

Aan het begin van de oorlog vielen Russische troepen het datacenter van de Oekraïense regering aan, schrijft Microsoft in haar rapport. Oekraïne overwon de aanvallen van de regering door zijn digitale infrastructuur naar de cloud te verplaatsen.

De VS was het belangrijkste doelwit
De Russische hackers vielen 'in golven' 48 Oekraïense organisaties aan om software en gegevens te vernietigen. Sommige aanvallen waren succesvol, maar over het algemeen was de verdediging goed, zei Microsoft.

Volgens het rapport waren er ook cyberaanvallen in andere landen. Volgens Microsoft waren de VS het belangrijkste doelwit - maar ook bijvoorbeeld Polen, dat de humanitaire hulp aan Oekraïne coördineerde. Ook de Baltische staten werden getroffen, evenals Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, Turkije en andere NAVO-landen.

Mate van verdediging tegen hackaanvallen verschilt per land
Volgens Microsoft is Rusland vooral geïnteresseerd in overheidscomputers van NAVO-lidstaten. Maar ook niet-gouvernementele organisaties, IT-bedrijven, energiebedrijven en andere belangrijke infrastructuurbeheerders worden getroffen.

Er zijn enkele verdedigingsmechanismen, maar deze zijn ongelijk verdeeld over de landen. Daarom bleven de gemeenschappelijke verdedigings mogelijkheden laag, aldus Microsoft.