Politiechef schooldistrict Uvalde geschorst na blunders bij bloedbad lagere school

Eind mei schoot een 18-jarige schutter 19 kinderen en twee leraren dood op een school in Texas. In de nasleep van dit drama is de politie zwaar bekritiseerd voor haar aarzelende optreden. Het schooldistrict waar die school onder valt heeft zijn eigen politiedienst. Aan het hoofd daarvan staat Pete Arredondo. Het bestuur meldt nu dat hij met betaald verlof is gestuurd.

Bijna een maand na het bloedbad op een lagere school in de Amerikaanse staat Texas is de politiechef tot nader order geschorst. Er lopen verschillende onderzoeken naar het incident, maar het is nog onduidelijk wanneer de resultaten beschikbaar komen, volgens Uvalde School District Superintendent Dal Harrell. In het licht van het "aanhoudende gebrek aan duidelijkheid" had hij besloten politiechef Parredondo met onmiddellijke ingang te schorsen, zo werd in de verklaring toegevoegd.

Een 18-jarige schutter schoot eind mei 19 kinderen en twee leraren dood op een lagere school in het stadje Uvalde. De aanvaller heeft in twee met elkaar verbonden klaslokalen met een vuurwapen op de kinderen en leraren geschoten. Pas ongeveer 75 minuten nadat de schutter het vuur opende, kwamen de agenten het lokaal binnen en doodden de dader.

De politie werd zwaar bekritiseerd voor haar aarzeling om in te grijpen. Tijdens een hoorzitting in de Senaat van Texas op dinsdag had de directeur van het Texas Department of Public Safety, Steven McCraw, gezegd dat reeds drie minuten nadat de schutter een klaslokaal was binnengedrongen en het vuur opende, al negen politieagenten buiten het lokaal stonden, twee van hen met geweren. Anderen sloten zich later bij hen aan, zei hij. De bevelvoerende officier besloot te wachten op versterkingen, meer geweren en beschermende uitrusting. Niets van dit alles was nodig, betoogde McCraw.

In een dergelijke situatie zou, in geval van twijfel, een politieagent met een wapen voldoende zijn om de spree killer te stoppen - zelfs als dat een risico voor de agent zou inhouden. De politieagenten buiten de kamer hadden wapens, beschermende uitrusting en de training voor dergelijke situaties, maar de kinderen hadden niets van dat alles, zei McCraw. Toch moesten de leerlingen en leraren "een uur, 14 minuten en 8 seconden" wachten op de agenten die het lokaal binnenkwamen om hen te redden.