Ghislaine Maxwell: eis 30 tot 55 jaar cel vanwege ronselen en misbruik jonge meisjes

Tegen Ghislaine Maxwell is 30 tot 55 jaar celstraf geëist voor het ronselen van meisjes die vervolgens misbruikt konden worden door onder meer Jeffrey Epstein.

De 60-jarige Maxwell is vorig jaar december al schuldig bevonden, maar vandaag kwamen de Amerikaanse aanklagers met de strafeis. Volgende week, op 28 juni, zal een rechter de uiteindelijke straf bepalen. Zo meldt RTLNieuws.

Haar advocaten zeiden vorige week dat ze niet meer dan vijf jaar in de gevangenis zou moeten doorbrengen en niet verantwoordelijk is voor de misdaden van Epstein, aangezien hij het brein achter het ronselen van jonge meisjes en de belangrijkste misbruiker was en “de misdaden voor zijn persoonlijke lust orkestreerde”.  Epstein pleegde zelfmoord in 2019 in de gevangenis terwijl hij wachtte op een federaal proces voor sekshandel in Manhattan.

Maar de aanklagers zijn van mening dat Maxwell tussen 1994 en 2004 een “instrumentele rol speelde in het gruwelijke seksuele misbruik van meerdere jonge tienermeisjes” in enkele van Epsteins vorstelijke residenties. Ze noemden haar misdaden “monsterlijk”.

“Als onderdeel van een verontrustende overeenkomst met Jeffrey Epstein identificeerde, verzorgde en misbruikte Maxwell meerdere slachtoffers, terwijl ze een leven genoot van buitengewone luxe en voorrechten. In haar kielzog liet Maxwell haar slachtoffers permanent littekens achter met emotionele en psychologische verwondingen", schreven de aanklagers.

"Die schade kan nooit meer ongedaan worden gemaakt, maar rechtvaardige straf op te stellen voor de misdaden van Maxwell is op zijn plaats", voegde ze eraan toe.

De aanklagers drongen er bij de rechter op aan om het verzoek tot clementie af te wijzen, Maxwell claimt dat ze op buitengewone wijze heeft geleden in de gevangenis in afwachting van haar proces en daarna. Volgens haar advocaten is ze met de dood bedreigd en is ze door de zware omstandigheden gewicht verloren.

Het optreden van Maxwell tijdens het proces bewees dat die beweringen onjuist waren, zeiden officieren van justitie, eraan toevoegend: "De beklaagde is perfect gezond, met een volle bos haar."

Ze zeiden dat Maxwell "opmerkelijke privileges heeft genoten als een spraakmakende gevangene die de voordelen die aan de gemiddelde gevangene worden toegekend enorm overtreffen. Het is niet verwonderlijk dat een vrouw die een leven van ongelooflijke luxe heeft geleid, klaagt over haar leven in de gevangenis, maar is geen reden tot clementie bij de veroordeling."

Aanklagers noemden ook wat ze beschreven als Maxwell's "volledige verzuim om haar wanstaltige gedrag en haar totale gebrek aan wroeging aan te pakken. In plaats van zelfs maar een zweem van aanvaarding van de verantwoordelijkheid te tonen, doet de beklaagde een wanhopige poging om anderen de schuld te geven waar ze maar kan."

“Maxwell was een volwassene die haar eigen keuzes maakte. Ze maakte de keuze om tal van minderjarige meisjes seksueel uit te buiten. Ze maakte de keuze om jarenlang met Epstein samen te werken, als partners in crime te werken en verwoestende schade toe te brengen aan kwetsbare slachtoffers”, zeiden ze.

Aanklagers zeiden dat bijna alle $ 22,5 miljoen aan activa die Maxwell claimde in een borgtochtvoorstel, dat nooit werd gegeven, door Epstein aan haar was gegeven.

“De toegang van de beklaagde tot rijkdom stelde haar in staat zichzelf te presenteren als een zogenaamd respectabel lid van de samenleving, die schouder aan schouder stond met royalty's, presidenten en beroemdheden. Diezelfde rijkdom verblindde de meisjes die het slachtoffer van de beklaagde en van Epstein werden”, aldus de aanklagers.

De indiening van de veroordeling omvatte ook citaten uit brieven die aan de rechter waren geschreven door vrouwen die tijdens het proces getuigden, waaronder Kate, een ex-model uit Groot-Brittannië die schreef dat "de gevolgen van wat Ghislaine Maxwell deed grote impact op haar leven hadden".

"Ik heb geworsteld met, en uiteindelijk gezegevierd over verslavingesproblematiek. Ik heb last gehad van paniekaanvallen en nachtmerries, waar ik nog steeds mee worstel. Ik heb geleden onder een laag zelfbeeld en daardoor verlies van carrièremogelijkheden. Ik heb veel geworsteld met het gevoel dat ik niet op mijn eigen instincten kon vertrouwen bij het aangaan van romantische relaties", schreef Kate.