Zwemmer Ceccon in wereldrecord naar goud, Roemeense tiener wereldkampioen

In Budapest is alweer de derde avondsessie afgewerkt van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen. In de Hongaarse hoofdstad leverde de Nederlandse ploeg niet heel veel succes op, maar er waren wel een paar heerlijke finales te zien, inclusief wereldrecord.

200m vrije slag mannen, finale
In de halve finales maakte de pas 17-jarige Roemeen David Popovici al indruk, maar in de finale verpulverde hij zijn kersverse wereldjuniorenrecord nog eens met meer dan een seconde: in 1:43,21 minuten, een van de beste tijden ooit, zwom de tiener naar het goud. De Zuid-Koreaan Hwang Sun-woo werd in 1:44,47 minuten tweede, brons was in 1:44,98 voor de Britse olympisch kampioen Tom Dean.

1500m vrije slag vrouwen, finale
Echt spannend werd het geen moment: Katie Ledecky ging er rap vandoor en zwom in een ijzersterke 15:30,15 minuten naar haar vierde wereldtitel - op het vorige WK was ze er niet, na drie titels op rij. Haar Amerikaanse landgenote Katie Grimes, zestien jaren jong, pakte in 15:44,89 het zilver, voor de Australische Lani Pallister (15:48,96).

50m schoolslag mannen, halve finales
Caspar Corbeau deed het met 27,44 seconden iets beter dan in de series, maar voor de Nederlandse Amerikaan was het niet goed genoeg voor een finaleplek: hij noteerde de twaalfde tijd.

100m rugslag vrouwen, finale
Regan Smith was de topfavoriete en dat maakte ze wel waar, maar het was een stuk zwaarder dan vooraf gedacht: de Amerikaanse tikte na een geweldig duel met Kylie Masse aan in 58,22 seconden, vlak voor de Canadese (58,40). Brons was er in 58,67 voor Smith's landgenote Claire Curzan, Kira Toussaint zwom in een licht teleurstellende 59,99 seconden naar de zesde tijd.

100m rugslag mannen, finale
Italianen kunnen in de sport tegenwoordig alles, zo zagen we op de Spelen in Tokyo, en Thomas Ceccon is daar nog een voorbeeld van: de jonge Italiaan snelde in een fenomenaal wereldrecord van 51,60 seconden naar het goud. De Amerikaan Ryan Murphy, die zijn wereldrecord van Rio 2016 (51,85) kwijtraakte, pakte in 51,97 het zilver, voor landgenoot Hunter Armstrong (51,98).

200m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen was langzamer dan in de series en dat was dan ook bij lange na niet voldoende voor een finaleplek: met 1:58,93 minuten noteerde ze de vijftiende en langzaamste tijd.

100m schoolslag vrouwen, finale
Benedetta Pilato maakte drie jaar geleden op haar veertiende al indruk met WK-zilver op de 50m schoolslag, maar op de wél olympische dubbele afstand is ze nu ook definitief doorgebroken: in 1:05,93 minuten zwom de tiener naar de wereldtitel in een zinderende finale. De Duitse Anna Elendt werd op vijf honderdsten van een seconde tweede, voor de teruggekeerde Litouwse voormalig olympisch kampioene Ruta Meilutyte (1:06,02).