Europa 'verdort' door de hitte, alleen in Griekenland regent het

Volle stranden, druk bezochte fonteinen, uitverkochte ijssalons: Spanje, Frankrijk en Italië hebben te kampen met een ongewoon vroegtijdige hittegolf. In Andalusië is de thermometer al gevaarlijk dicht bij de 50-gradengrens geklommen. In Noord-Griekenland hebben vakantiegangers echter een paraplu nodig.

Spanje beleeft de ergste hittegolf tijdens juni sinds 1950, met temperaturen die plaatselijk meer dan 44 graden Celsius bedragen. In de steden zoeken de mensen vaak verkoeling in fonteinen, ijssalons en winkelcentra met airconditioning, meldden de media. Sommige stranden aan de Middellandse Zee en de Atlantische kust waren in de vroege ochtend al bommetje vol. Het record voor deze hitteperiode werd afgelopen vrijdag gevestigd in Andújar, Andalusië, met 44,2 tot 44,3 graden.

Volgens de weerdienst Aemet zal het ook dit weekend, bijzonder warm worden met 40 tot 42 graden, vooral in de regio's Catalonië, Navarra en Baskenland in het noordoosten en noorden van het land, en in Andalusië in het zuiden. In de hoofdstad Madrid zal de kwikkolom naar verwachting stijgen tot 39 graden. Op het vakantie-eiland Mallorca worden maxima tot 37 graden verwacht.

Ook 's nachts zal er geen echte afkoeling zijn, in grote delen van Spanje zullen de temperaturen nauwelijks dalen tot 20 graden nadat de zon onder is gegaan. Deze 'tropische nachten' beroven de Spanjaarden van hun slaap. De hitte en de droogte bevorderen het uitbreken van talrijke bosbranden die, volgens officiële cijfers, in enkele dagen tijd in verschillende delen van Spanje al meer dan 25.000 hectare hebben verwoest. Dit komt overeen met een oppervlakte van ongeveer 35.000 voetbalvelden. De ergste branden zijn in het Sierra de la Culebra-gebergte bij de grens met Portugal in het noordwesten van Spanje, waar reeds 20.000 hectare bos is verwoest en 1700 mensen in veiligheid moesten worden gebracht.

Aemet kondigde aan dat de hittegolf na zondag aanzienlijk zou afnemen na een goede week. In Madrid, bijvoorbeeld, zal het nog steeds rond de 30 graden zijn. Op Mallorca en in Navarra zullen de lokale bevolking en de vakantiegangers tot ten minste maandag overvloedig blijven zweten bij temperaturen tot 37 graden.

Frankrijk: vroegste hittegolf sinds 1947
Ook in Frankrijk wordt dit weekend het hoogtepunt van een hittegolf verwacht met temperaturen boven de 40 graden, die al dagen aanhoudt. De weerdienst noemde het de vroegste hittegolf sinds 1947, en naar verwachting zal bijna het hele land er zaterdag mee te maken hebben gehad.

Veertien departementen in het zuidwesten van het land waren op hun hoede, omdat de temperatuur plaatselijk 42 graden zou kunnen bereiken, aldus de weerdienst. Verschillende festivals, sport- en culturele evenementen zijn afgelast vanwege de extreme hitte. Vrijdag werden al in 11 gemeenten al warmterecords gebroken - in Carcassonne werd rond 40,4 graden gemeten.

De hittegolf piekte zaterdag in Frankrijk met temperaturen boven de 42 graden. In Biarritz aan de Atlantische kust bij de Spaanse grens was de hoogste temperatuur ooit gemeten 42,9 graden. Vanaf zondagavond worden in Frankrijk stormen verwacht vanaf de Atlantische kust, die later waarschijnlijk ook andere delen van het land zullen treffen. Lokaal kunnen deze stormen gepaard gaan met hevige windstoten en stevige onweersbuien. De hittegolf daarentegen zal in Oost-Frankrijk naar de Duitse grens waarschijnlijk alleen maar langer duren. 

Zaterdagavond is een kitesurfer overleden en zijn drie anderen gewond geraakt bij een storm aan de Normandische kust. Een helikopter werd gebruikt om te zoeken naar een vermiste persoon in zee, zo meldt de omroep France Info, verwijzend naar de prefectuur. De extreem hevige storm duurde ongeveer 20 minuten en trof de stad Villers-sur-Mer. De 31-jarige kitesurfer werd door een sterke windstoot geraakt, door de lucht tegen de gevel van een restaurant geslingerd en gedood. Cafétafels en stoelen werden door de storm omver geblazen, waarbij drie klanten in een casino gewond raakten. De prefectuur heeft een psychologisch crisisteam opgezet. Reddingswerkers hebben per boot en helikopter naar een vermiste persoon op zee in Deauville gezocht. Een grote triatlon georganiseerd in Deauville moest worden afgelast omdat de dorpstenten van de atleten waren weggeblazen. De deelnemers kregen een onderkomen in het dorp aangeboden.

Hitte in Groot-Brittannië, droogte in Italië
In Groot-Brittannië is ook ongewoon warm, met temperaturen die vrijdagmiddag op sommige plaatsen tot boven de 30 graden stegen, waardoor voor de derde dag op rij de temperatuurrecords voor de tijd van het jaar werden gebroken.

In Noord-Italië lijdt de Povlakte onder de ergste droogte in 70 jaar. In het sterk agrarische gebied hebben sommige gemeenten de waterdistributie nu op rantsoen gezet. Volgens de landbouwvereniging Coldiretti bedreigt de droogte de helft van de landbouwgrond in de Povlakte en bijna een derde van de landbouwproductie van het land. De president van Lombardije, Attilio Fontana, sprak van een "uitzonderlijk moeilijke situatie". Hij kondigde aan dat binnenkort de noodtoestand zou worden afgekondigd.

Griekenland: nu nog regen en onweer
In Griekenland daarentegen zullen de mensen hun paraplu's op veel plaatsen moeten dragen: In het noorden en westen blijft het ook in het weekend regenen en soms onweren. Dit is het geval op het schiereiland Peloponnesos, dat populair is bij toeristen, en in de Noord-Griekse havenstad Thessaloniki. In de regenachtige streken zal het echter warm blijven met temperaturen rond 27 graden.

Vakantiegangers op Kreta en de Cycladen daarentegen kunnen zich verheugen op onvervalste zonneschijn en temperaturen rond 30 graden. Meteorologen verwachten dat de hittegolf boven West-Europa Griekenland pas vanaf het midden van volgende week zal bereiken - en dan waarschijnlijk in een afgezwakte versie.