Tennisser Van Rijthoven maakt sensatie compleet in Rosmalen

Tennisser Tim van Rijthoven was de hele week al bezig aan het toernooi van zijn leven in Rosmalen, maar zondag maakte hij het op het Brabantse gras helemaal af: de nummer 205 van de wereld pakte voor eigen publiek zijn allereerste ATP-toernooizege.

De met een wildcard toegelaten Van Rijthoven nam het op tegen de Rus Daniil Medvedev, nota bene de nummer twee van de wereld en met meer dan twintig miljoen euro goed voor ruim honderd keer zoveel prijzengeld in zijn loopbaan als de Nederlander.

Toch kende Van Rijthoven bijzonder weinig angst en gelijk op Medvedev's eerste servicegame brak hij de Rus. Die break moest de Nederlander daarna gelijk inleveren, maar op 5-4 deed hij het nog eens. In set twee vaagde hij Medvedev vervolgens volledig weg en na amper een uur was de sensatie compleet: 6-4, 6-1.

Ook bij de vrouwen viel een verrassing te noteren: de als eerste geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka ging in de finale onderuit tegen de Russische Ekaterina Alexandrova (7), die met 7-5, 6-0 veel te sterk was en zo de tweede WTA-titel uit haar carrière pakte.

Bij de dubbels kon er ook gejuicht worden door het thuispubliek: Wesley Koolhof won samen met zijn Britse kompaan in de finale met 4-6, 7-5 [10-6] van de Australiërs Matthew Ebden en Max Purcell. In het vrouwendubbelspel won het Australisch/Sloveense duo Ellen Perez/Tamara Zidansek een thriller met 6-3, 5-7 [12-10] van het Russisch/Belgische duo Veronika Kudermetova/Elise Mertens.