Separatistische leider Donetsk handhaaft doodvonnissen

De pro-Russische separatistische leider Denis Pushilin heeft de oproepen om de doodvonnissen tegen drie buitenlandse strijders die in Oost-Oekraïne zijn gevangengenomen, niet uit te voeren, van de hand gewezen.

"Ze kwamen naar Oekraïne om burgers voor geld te doden. Daarom zie ik geen reden om de straf te verminderen", zei het hoofd van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk zondag in Mariupol.

Het Hooggerechtshof in Donetsk heeft donderdag de Britten Aiden Aslin en Shaun Pinner en de Marokkaan Brahim Saadun ter dood veroordeeld.

Volgens hun families zijn beide Britten in 2018 naar Oekraïne verhuisd, hebben ze Oekraïense partners en hebben ze jarenlang in het Oekraïense leger gediend. De familie van Pinner sprak zaterdag over een illegaal showproces. Saaduns vrienden en zijn vader verzekerden ook dat de 21-jarige geen huurling was. De jonge Marokkaan had dan ook in Oekraïne gestudeerd en was daar vorig jaar in het leger gegaan.

De doodvonnissen stuitten op scherpe kritiek in westerse landen en bij de Verenigde Naties. Downing Street verklaarde dat de veroordeelden duidelijk als krijgsgevangenen behandeld moesten worden en niet als huurlingen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss sprak van een schandalige schending van de Conventie van Genève. De Britse regering zegt Oekraïne te steunen in haar pogingen om de twee Britten te bevrijden. Een vriend van Saadun riep zondag de Britse regering op om zich ook in te zetten voor de vrijlating van de Marokkaanse gevangene. De Marokkaanse regering heeft nog niet gereageerd op deze kwestie.