Roglic grijpt de macht na tweede plek in koninginnenrit Dauphine, ritzege Verona

De koninginnenrit in Criterium du Dauphiné is gewonnen door Carlos Verona. De Spanjaard was de sterkste uit een vroege vlucht die al op de Col du Galibier was weggereden. Van de klassementsrenner deed Primoz Roglic de beste zaken. Hij reed op de slotklim weg bij de andere klassementsrenners en neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Wout van Aert.

De zwaarste etappe van deze editie van Critérium du Dauphiné stond vandaag op het programma met onderweg de Col du Galibier en Col de la Croix de Fer, twee beklimmingen van de buitencategorie. De finish lag op de Vaujany.

Op de beklimming van de Col du Galibier zou er een kopgroep van achttien renners ontstaan. De voorsprong tussen de kopgroep en het peloton was maximaal iets meer dan vier minuten. Ondanks verschillende ploegen het gat naar de kopgroep probeerde te dichten begonnen Carlos Verona en Kenny Elissonde met anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim. Daarop was Verona duidelijk te sterk voor Elissonde pakte de zege in Vaujany.

In het peloton zorgde Jonas Vingegaard voor een hoog tempo op de slotklim, waarna Primoz Roglic overnam van zijn ploeggenoot. Met een versnelling loste hij de rest van de kopgroep en kwam vlak achter Verona over de streep. Roglic nam over van Wout van Aert en lijkt daarmee op weg naar de eindzege in de Franse rittenkoers. De renner van Jumbo-Visma heeft nu driekwart minuut voorsprong op zijn ploeggenoot Vingegaard. Ben O'Connor volgt al op 1.24 van de Sloveen.