Mountainbikester Terpstra op World Cup-podium

De World Cup mountainbiken is neergestreken in het Oostenrijkse Leogang voor een volledig weekeinde: zowel de downhill als de cross-countrywedstrijden worden er dit weekeinde afgewerkt. Vrijdagavond vonden de eerste wedstrijden plaats, de korte shorttrackraces. Zaterdag staan de downhills op het programma, zondag volgen de lange cross-countrywedstrijden.

Vrouwen
In tegenstelling tot wat we vaak zien ontstond er al snel een vrij klein kopgroepje en het duurde niet lang voor dat uitgedund was tot welgeteld één rijdster: de Française Loana Lecomte was vrijdag ongenaakbaar. Aan het eind verloor ze nog wat tijd door een leeglopende achterband, maar haar voorsprong was groot genoeg om de overwinning binnen te halen.

Achter Lecomte werd wel fel gestreden om de tweede plek, waar Anne Terpstra zich voor kwam melden. De Nederlandse bouwde haar race fraai op en werkte zich in de slotfase naar voren, om zo als tweede over de finish te bollen, voor de dit seizoen verrassend sterke Deense Caroline Bohé, de Zwitserse Alessandra Keller en Rebecca McConnell uit Australië - Anne Tauber finishte niet.

Mannen
Ook bij de mannen werd het veld al vroeg flink uitgedund, vooral onder aanvoering van Henrique Avancini. De Braziliaan had een lekker tempo te pakken, maar de échte aanval werd geplaatst door Mathias Flückiger: het was de winnende move, want de Zwitser sloeg een groot gat en men zag hem pas na de finish weer terug.

Achter Flückiger was het de Roemeen Vlad Dascalu die de rest achter liet en zo naar de tweede plek koerste, voor de uiterst verrassende en ietwat onbekende Zwitser Vital Albin. Avancini moest genoegen nemen met de vierde plek, voor de knappe vijfde plek van de Belg Jens Schuermans - David Nordemann finishte als 36e.