Juichende Van Aert geklopt op de streep door Gaudu in Dauphine

David Gaudu heeft de derde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De renner van Groupama-FDJ was op de streep net wat sneller dan Wout van Aert. Van Aert maakte vlak voor de finish het overwinningsgebaar, maar werd vlak voor de streep nog gepasseerd door de Fransman. Als troost is Van Aert wel de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

Vandaag was de eerste aankomst bergop in het Critérium du Dauphiné. De finish lag op de de Chastreix-Sancy van 6,2 kilometer klimmen aan 5,6 procent met pieken tot 8 procent. Onderweg naar de slotbeklimming lagen er nog twee beklimmingen onderweg. Snel na de start kregen vier renners de ruimte: Jonas Wilsly (Uno-X), Thomas Champion (Cofidis), Sebastian Schönberger (B&B Hotels-KTM) en Omer Goldstein (IsraelPremTech. Goldstein moest snel afhaken in de kopgroep. Maar in de achtergrond zorgde B&B Hotels-KTM voor enige verbazing. Ondanks dat ze met Schönberger in de kopgroep zat gingen ze met drie renners in de achtervolging (Pierre Rolland, Alexis Gougeard en Miguel Heidemann) en zouden ze ook aansluiten, waardoor we een kopgroep van zes kregen met daarbij vier renners van B&B Hotels-KTM.

De kopgroep kreeg een aantal minuten de ruimte, maar uiteindelijk werden ze in de finale ingerekend door het peloton waar Jumbo-Visma in de laatste dertig kilometer de leiding nam. Op de slotklim van de dag bepaalde Steven Kruijswijk en daarna Jonas Vingegaard het tempo, waardoor geletruidrager Alexis Vuillermoz moest afhaken. Wout van Aert had het in de voorlaatste kilometer lastig, maar kon nog net aanhaken, waarna hij naar voren werd gebracht door zijn ploeggenoot. Daarna begon Van Aert aan zijn sprint en de Belg leek op weg naar de overwinning, stak zijn handen omhoog, maar werd vlak voor de streep nog net gepasseerd door David Gaudu. Als troost is Van Aert wel weer de nieuwe leider in de Franse rittenkoers. Woensdag is er een tijdrit van 31 kilometer.