Rallyrijder Tšnak wint in SardiniŽ en houdt titelkans in leven

Voor de rallyliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar het Italiaanse Sardinië. Daar stond de negentiende Rally Italia Sardegna op de planning, de vijfde rally van het wereldkampioenschap dit jaar.

Het was een bewogen openingsdag, met gelijk al grote problemen voor WK-leider Kalle Rovanperä en kanshebbers Thierry Neuville en Takamoto Katsuta. De Fin Esapekka Lappi pakte met navigator Janne Ferm de leiding in zijn Toyota Yaris, maar Ott Tänak en Martin Järveoja hadden hun Hyundai i20 op slechts 0,7 seconden staan aan het eind van de dag.

Zaterdag ging het al in de ochtend fout voor Lappi: hij remde iets te weinig op een lastig stuk en ging als een stuiterbal van de ene naar de andere kant van de weg, waar hij overal wat raakte. De schade was dusdanig groot dat de rally voor hem voorbij was. Tänak kon zo de leiding pakken en had 46 seconden voorsprong op Ford-rijder Craig Breen en diens navigator Paul Nagle, met Tänak's teamgenoten Dani Sordo/Candido Carrera op een dikke minuut nadat de Spanjaard zijn motor bijna verzoop in een plas water.

Tänak ging zondag lekker door en pakte gelijk zijn 300e overwinning in een WK-proef, waarna hij de rally keurig uit wist te rijden: zege één van het jaar was een feit. Breen werd op een ruime minuut tweede en ook Sordo hield op anderhalve minuut zijn positie vast. Achter Ford-rijder Pierre-Louis Loubet werd Rovanperä nog wel vijfde, voor Katsuta.

Rovanperä gaat gewoon nog zeer ruim aan de leiding in het WK, voor Neuville, Tänak en Breen. De volgende rally volgt over twee weken in, dan strijkt het circus neer in Kenia.