Zuid-Korea en VS lanceren raketten in reactie op Noord-Korea

Zuid-Korea en de VS hebben ballistische korteafstandsraketten gelanceerd als reactie op een reeks raketlanceringen op zondag week door het Noord-Koreaanse leger. De projectielen vielen in de Zee van Japan.

Zuid-Korea en de VS hebben maandagochtend vroeg acht grond-grondraketten gelanceerd voor de oostkust van Zuid-Korea. Dit is een reactie op de raketlanceringen van Noord-Korea op zondag, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag. De actie was een demonstratie van het "vermogen en de bereidheid om precisieaanvallen uit te voeren op de lanceerpunten van Noord-Koreaanse raketten of de commandocentra daar", citeerde Yonhap het Zuid-Koreaanse leger.

Daarom hebben de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen maandagochtend vanaf 04.45 uur acht grond-grondraketten afgevuurd. Een vertegenwoordiger van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft het Yonhap-rapport bevestigd. Noord-Korea vuurde zondag acht ballistische korteafstandsraketten afgevuurd voor de oostkust.

Driedaagse militaire oefening
Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben zaterdag een grootschalige, driedaagse militaire oefening beëindigd, waarbij ook het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan betrokken was. Het was de eerste gezamenlijke manoeuvre van de twee bondgenoten sinds Yoon Suk Yeol, die een hardere lijn heeft gevolgd tegen Pyongyang, vorige maand aantrad als Zuid-Koreaanse leider. Het was ook de eerste gezamenlijke militaire oefening met een vliegdekschip sinds november 2017.

Pyongyang heeft herhaaldelijk geprotesteerd tegen de gezamenlijke manoeuvres en bekritiseerd als oefeningen voor een invasie van Noord-Korea. Voor de lanceringen zondag had Noord-Korea in dit jaar al 23 rakettests uitgevoerd. De Verenigde Staten waarschuwen al weken dat Noord-Korea binnenkort voor het eerst sinds 2017 een kernwapentest zou kunnen gaan uitvoeren.