EK Wielrennen 2023 in Drenthe

De Europese wielerbond UEC heeft vrijdag de Europese kampioenschappen wielrennen officieel toegekend aan de provincie Drenthe. Het wordt de vierde keer dat de EK in Nederland plaatsvindt.

De continentale wielerwedstrijden zullen zich van 20 tot en met 24 september 2023 onder meer afspelen op en rond de VAM-berg. Op de top van de VAM-berg bekrachtigde de Drentse sportgedeputeerde Henk Brink de samenwerking samen met mensen van UEC, de Nederlandse wielerbond KNWU en organisator Courage Events.

"Wij hebben de afgelopen jaren al een aantal keer de NK wegwielrennen mogen organiseren in Drenthe en afgelopen najaar de EK veldrijden", zei Brink. "Daarna hebben we nog een tandje bijgeschakeld en zijn nu hartstikke trots dat we de EK wegwielrennen 2023 in onze fietsprovincie mogen organiseren."

In het weekend van 24-26 juni vinden de Nederlandse kampioenschappen wegwielrennen van dit jaar plaats in Drenthe, met voor de derde keer een wedstrijd op en rond de voormalige vuilnishoop. In tegenstelling tot andere jaren is de wedstrijd voor de profwielrenners op de vrijdag in plaats van de zondag.

De strijd om de Europese wegtitels bestaat sinds 1995 en vond drie keer eerder in Nederland plaats: in Valkenburg en Heerlen (2006), in Goes (2012) en in Alkmaar (2019). Dit jaar worden de Europese kampioenschappen in het Duitse München verreden.