Johnny Depp wint rechtzaak tegen zijn ex Amber Heard

Johnny Depp heeft de rechtzaak die hij heeft aangespannen tegen zijn ex-vrouw Amber Heard gewonnen. Dat heeft de jury zojuist bekend gemaakt. Zo meldt Filmtotaal.

Update 2 juni 0.40 uur: Het langverwachte vonnis in het proces tegen Johnny Depp is gevallen. Zijn ex-vrouw Amber Heard pleitte schuldig aan laster, oordeelt de jury. Zijn fans juichen voor de rechtbank. Maar de Amerikaanse acteur moet ook een schadevergoeding betalen.

In het smaadproces tussen Hollywood-ster Johnny Depp en zijn ex-vrouw Amber Heard koos de jury grotendeels de kant van Depp, maar was het op sommige punten ook met Heard eens. De zeven juryleden vertelden dat aan rechter Penney Azcarate in de rechtbank in Fairfax County, Virginia.

Heard belasterde Depp door hem te beschuldigen van huiselijk geweld, vond de jury. Ze moet een schadevergoeding betalen van tien plus vijf miljoen dollar, dat laatste bedrag heeft de rechter verlaagd tot $ 350.000 vanwege overeenkomstige regelgeving in de staat Virginia. De jury kende Heard een schadevergoeding van $ 2 miljoen toe. Uiteindelijk moet de 36-jarige actrice volgens het vonnis 8,35 miljoen dollar (bijna 8 miljoen euro) betalen aan Depp. Een hoger beroep in de zaak wordt waarschijnlijk geacht.

Eerder werd het vonnis uitgesteld omdat de jury er niet in was geslaagd om op het juiste formulier een passende schadevergoeding in te voeren. Geheel in het zwart gekleed volgde Heard het vonnis in de rechtbank, Depp kwam niet opdagen. Talloze toeschouwers en fans, vooral van Depp, hadden zich voor de rechtbank verzameld, die na het vonnis juichten en 'Johnny, Johnny' riepen.

In een verklaring die de 58-jarige op Instagram deelde, bedankte hij de rechter en de jury. Volgens Depp gaf de jury hem zijn leven terug door dit vonnis. "Vanaf het begin was het doel om door dit proces de waarheid boven water te krijgen - hoe het ook zou uitpakken. De waarheid vertellen was iets wat ik mijn kinderen verschuldigd was en al degenen die me altijd hebben gesteund. Nu ik dat gedaan heb, voel ik een innerlijke rust in mij." Een nieuw hoofdstuk in zijn leven is nu voor hem begonnen. "Het beste moet nog komen."

Heard was daarentegen diep teleurgesteld. "De teleurstelling die ik vandaag voel is niet in woorden uit te drukken", schreef Heard op Twitter. Het feit dat de jury haar ondanks een "berg aan bewijs" grotendeels niet geloofde, breekt haar hart. Ze ziet de uitspraak ook als een "stap achteruit" voor andere vrouwen in een vergelijkbare situatie. "Ik ben verdrietig dat ik de zaak heb verloren. Maar ik ben nog verdrietiger dat ik een recht schijn te hebben verloren dat ik als Amerikaan dacht te hebben - om vrij en open te spreken."

In het lasterproces hadden Depp en Heard zes weken lang ernstige beschuldigingen tegen elkaar geuit - alles werd via een livestream over de hele wereld uitgezonden. In hun slotpleidooien brachten de advocaten van beide partijen vervolgens opnieuw ernstige beschuldigingen naar voren van seksueel misbruik, fysiek geweld, leugens en overmatig drugsgebruik.

De Pirates of the Caribbean-ster beschuldigde Heard van het afleggen van valse verklaringen in een opiniestuk uit 2018 over huiselijk geweld, gepubliceerd door de Washington Post. Dit zou zijn reputatie hebben geschaad. Hij had 50 miljoen dollar (ruim 46 miljoen euro) schadevergoeding geëist wegens smaad. In haar tegenvordering claimde Heard $ 100 miljoen. Ze beweerde dat Depps ex-advocaat Adam Waldman haar reputatie had geschaad met een lastercampagne.

Het drama tussen de ex-geliefdes woedt al jaren. Heard vroeg in 2016 een echtscheiding aan na slechts 15 maanden huwelijk. Ze beschuldigde de Hollywood-ster van huiselijk geweld. Zo'n twee jaar geleden leed Depp een nederlaag in Londen met een rechtszaak tegen het tabloid 'Sun'. Dit ging over een artikel waarin werd beweerd dat Depp Heard fysiek had  mishandeld. Na een proces met felle beschuldigingen, wees de High Court uiteindelijk de rechtszaak af.