Hongarije blokkeert opnieuw EU-sancties

Hongarije eist verdere wijzigingen in het nieuwe EU-sanctiepakket tegen Rusland, waardoor het opnieuw vertraagd wordt. Het land roept met name op om de geplande strafmaatregelen tegen de Russisch-orthodoxe kerkleider, patriarch Kirill, op te heffen, zoals verschillende diplomaten van het persbureau dpa hebben bevestigd.

Eigenlijk zou het besluitvormingsproces voor het sanctiepakket woensdag verder gaan, nadat de EU dinsdagavond na weken van gesteggel eindelijk overeenstemming bereikt over het geplande olie-embargo. Door Hongarije zijn de olieleveringen per pijpleiding aanvankelijk zijn vrijgesteld van het invoerverbod.

Naar wens van de andere EU-landen zou Patriarch Cyrill op de EU-sanctielijst worden opgenomen vanwege zijn steun aan de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Cyrill onderhoudt nauw contact met president Vladimir Poetin en is zeer trouw aan het Kremlin. De 75-jarige Patriarch steunde in zijn preken herhaaldelijk de oorlogspolitiek en beweerde onlangs zelfs dat Rusland nooit een ander land had aangevallen.

Het hoofd van de katholieke kerk, paus Franciscus, heeft onlangs een geplande ontmoeting met Cyrill afgezegd.Volgens diplomaten zijn de geplande sancties tegen Cyrill maandag en dinsdag niet besproken op de EU-top. Begin mei had de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn afwijzing echter al geuit in een radio-interview. "Hongarije zal er niet mee instemmen dat kerkleiders op deze manier worden behandeld", zei hij destijds. "Om principiële redenen is dit een nog belangrijker zaak dan het olie-embargo."