Turkije wil bemiddelen om graanexport Oekraïne mogelijk te maken

Turkije wil bemiddelen in de strijd om de graanexport uit Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zal op 8 juni gesprekken voeren met een militaire delegatie in Turkije om de mogelijkheid van een zeecorridor te onderzoeken, volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu vertelde het persbureau Anadolu dat er hierover gesprekken gaande zijn met de Verenigde Naties. De VN hebben daarom voorgesteld om een gezamenlijk monitoringmechanisme op te zetten om de scheepvaartroutes te monitoren. Turkije staat open voor een dergelijk voorstel.

Toch zijn er nog steeds twistpunten tussen Rusland en Oekraïne, zei Cavusoglu. Zo eist Rusland dat westerse sancties tegen de verzekeringssector worden opgeheven omdat deze ook schepen treffen die nodig zijn voor de export. En Oekraïne wil voorkomen dat Russische oorlogsschepen in de haven van Odessa terecht komen. De presidenten van Turkije en Rusland, Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin, bespraken de kwestie maandag telefonisch. Poetin beloofde in overleg met Turkije de export van het nu geblokkeerde graan mogelijk te maken.