Eerste MotoGP-pole Di Giannantonio, jonge garde grijpt de macht

De kwalificatie voor de Grand Prix van Italië in de MotoGP heeft zaterdag voor een bijzondere uitslag gezorgd. Dat er een rits nieuwe talenten richting de top gaat was al een tijd duidelijk, maar zaterdag grepen ze toch echt even de macht.

Op het circuit van Mugello lopen alle Ducati's geweldig en niemand toonde dat beter dan MotoGP-rookie Fabio Di Giannantonio. Met een fabelachtige ronde snelde hij naar zijn eerste poleposition ooit, voor VR46-coureurs Marco Bezzecchi en Luca Marini, óók op Ducati's.

De tweede startrij wordt geopend door de Ducati's van Johann Zarco en Francesco Bagnaia - het thuismerk neemt de hele top-5 in beslag. Fabio Quartararo start op zijn Yamaha vanaf plek zes, terwijl rij drie wordt gevuld door de Aprilia van Aleix Espargaro en de Honda's van Takaaki Nakagami en Pol Espargaro.

In de Moto2 reed Aron Canet naar de pole, een dikke tiende voor Pedro Acosta en Sam Lowes. Celestino Vietti, Mattia Pasini en Ai Ogura nemen daar de tweede rij in beslag, Bo Bendsneyder vertrekt vanaf plek zeventien en Zonta van den Goorbergh mag op de 26e plek plaats gaan nemen.

De pole in de Moto3 was voor Deniz Öncü, die net iets sneller was dan Daniel Holgado en Dennis Foggia. Op rij twee staan Sergio Garcia, Izan Guevara en John McPhee.