Dramatische dag voor Luiten op Dutch Open

Joost Luiten beleefde zaterdag een dramatische dag op het Dutch Open in Cromvoirt. De tweevoudig winnaar van het toernooi zakte ver weg op de ranglijst en schaamde zich na afloop voor zijn spel.

"Ik schaamde me op de baan voor mijn spel", reageerde de 36-jarige Luiten na de derde ronde, die hij afsloot in 79 slagen, zeven boven par. "Schaamte, frustratie, woede, cynisme. Het liefst was ik na negen holes van de baan gelopen."

"Het leek wel alsof ik vandaag voor het eerst golfte", vervolgde Luiten, die het toernooi in 2013 en 2016 won. "Ik heb geen bal goed geraakt. Dit was echt een dag waarop ik in de ronde al snel dacht: waarom ben je gaan golfen en niet gaan studeren?" Het was voor Luiten zijn slechtste prestatie tot nu toe op de banen van Bernardus Golf in Cromvoirt. Hij opende donderdag met een ronde 65 en ging toen nog aan de leiding. Vrijdag zakte hij al weg met een ronde 75. 

"Natuurlijk weet ik dat ik aan veranderingen werk en dat het nog niet volmaakt is, maar het verschil was te groot. Donderdag was voor mij echt het bewijs dat ik de goede weg ben ingeslagen, maar ik heb nog geen B-spel voor wanneer het niet lekker gaat. Dit is een flinke dreun."

Lars van Meijel, de andere overgebleven Nederlander in het toernooi, ging rond in 77 slagen en zakte eveneens op de ranglijst. De Fransman Victor Perez en de Brit Matt Wallace voeren na drie ronden de ranglijst aan, beiden met een totaal van 206. Zondag is de afsluitende dag van de 102e editie van het Dutch Open.