Hindley grijpt de macht in koninginnenrit Giro d'Italia, Covi wint voorlaatste rit

Jai Hindley heeft de macht gegrepen in de Giro d'Italia. In de koninginnenrit van de Ronde van Italië ging de Australiër van Bora-hansgrohe op de Passo Fedaia drie kilometer van de streep ten aanval. Hij kraakte daarbij Richard Carapaz, die anderhalve minuut verloor op Hindley, waardoor de Australiër de nieuwe leider is in de Giro. De voorlaatste rit werd gewonnen door Alessandro Covi.

De voorlaatste etappe was de koninginennrit in de Ronde van Italië, met de Passo San Pellegrino, de Passo Pordoi en de Passo Fedaia als beklimmingen. Vooraf werd dat het voor de dagzege zou gaan tussen de favorieten voor de eindzege, maar dat viel behoorlijk tegen. Vanuit de start kreeg een kopgroep van vijftien renners de ruimte van het peloton.

Ze pakte zes minuten voorsprong, waarna Bahrain - Victorious de leiding nam in het peloton. Ondanks dat de achtervolging vroeg op gang kwam kwamen ze niet snel dichter bij de kopgroep. Op de Passo San Pellegrino en de Passo Pordoi bleef de ploeg van Mikel Landa tempo rijden zonder dat ze dichter bij de kopgroep kwamen. De winnaar zou in de kopgroep zitten en daar was Alessandro Covi de sterkste. De Italiaan ging er alleen vandoor op de Passo Pordoi en en zou het tot het einde volhouden. De renner van UAE Team Emirates won met een halve minuut voorsprong op Domen Novak en Giulio Ciccone.

Voor de klassementsrenners was het lang wachten. Pas in de laatste vijf kilometer van de slotklim gebeurde er iets. Team Ineos nam over van Bahrain - Victorious en leider Richard Carapaz leek zich goed te voelen, totdat Jai Hindley op drie kilometer van de streep ten aanval trok. In eerste instantie kon de roze leiderstrui nog mee met Hindley, maar nadat Lennard Kämna, een ploeggenoot van Hindley, zich had laten uitzakken vanuit de kopgroep moest Carapaz passen bij Hindley. In de laatste drie kilometer won Hindley vervolgens anderhalve minuut op Carapaz, die de er volledig doorheen zakte.