UAP-beelden vrijgegeven, in 2018 vastgelegd door Amerikaanse Apache

Op 6 november 2018 waren de piloten van een AH-64 Apache gevechtshelikopter van het Amerikaanse leger op een trainingsvlucht in Arizona toen ze drie ongeïdentificeerde luchtverschijnselen, of UAP, zagen die wilde manoeuvres maakten in de lucht, niet al te ver weg en niet erg hoog in de lucht.

Dat is althans het verhaal dat hoort bij de beelden van wat vroeger UFO-beelden werden genoemd,  die vrijdagochtend op YouTube gepubliceerd werden door 'The Debrief', in samenhang met de opening van een UFO Disclosure Symposium dat dit weekend plaatsvindt in Vernal, Utah.

De onderstaande korte video is opgenomen vanaf het uitkijkpunt van een landingsbaan op de woestijnbodem, waar drie objecten te zien zijn die zich in een snel tempo door de lucht bewegen.

"Zijn dat drie echt snel vliegende jets daarboven?" zegt een piloot over de radio.

"Waarschijnlijk een paar A-10's of een paar F-16's," antwoordt een ander.

Terwijl ze bewegen, lijken de drie lichtpunten om elkaar heen te dansen op een manier die de bekende natuurkunde voor een mechanisch vliegtuig lijkt te tarten.

Voormalig U.S. Air Force F-16 gevechtspiloot Chris Lehto analyseerde de beelden en concludeerde: "Het is zonder twijfel abnormaal." Volgens Lehto, "De volgsnelheid is uitzonderlijk snel. Zelfs als ze maar een mijl weg zijn, bereken ik dat ze ongeveer 1.28M gaan. Ver voorbij de geluidssnelheid."

"De cirkeldansmanoeuvre is gewoon niet mogelijk," voegt Lehto toe. "Ze maken een volledige draai van 360 graden in minder dan 3 seconden!"

Naar Lehto's mening is geen enkele F-16 - noch enige drone of ander vliegtuig in de huidige bekende inventaris van het Amerikaanse leger - in staat tot wat de objecten in de video te zien zijn doen. Hij oordeelt dat ze "een draaisnelheid vertonen die een orde van grootte sneller is dan een van de snelst draaiende gevechtsvliegtuigen op aarde," die hij schat op meer dan 70 Gs.

De bekende UFO-scepticus Mick West kijkt kritischer naar de beelden. "Je hebt hier niet eens een analyse nodig. Kijk gewoon naar de originele video. Het lijkt gewoon op vogels," schreef West op Twitter.