Johnson stelt Zelenskyy voor om 'Europees Gemenebest' op te richten

De Britse premier Boris Johnson zou de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy hebben voorgesteld om een nieuwe "politieke, economische en militaire alliantie" te stichten. Zo meldt de Italiaanse nieuwssite Corriere della Sera. 

Boris Johnson stelt een nieuw systeem voor van politieke, economische en militaire allianties - een alternatief voor de Europese Unie - dat landen samenbrengt die een wantrouwen delen ten opzichte van Brussel en ook ten opzichte van het antwoord van Duitsland op de Russische militaire agressie.

De Britse premier is al een maand bezig met zijn plannen. Johnson presenteerde zijn idee voor het eerst aan Volodymyr Zelenskyy toen hij de Oekraïense president op 9 april in Kyiv bezocht.

Het model van het Europese Gemenebest dat Boris Johnson voor ogen heeft, zou Groot-Brittannië als leider hebben en zou naast Oekraïne ook Polen, Estland, Letland en Litouwen omvatten, en in een later stadium eventueel ook Turkije. Sedert het bezoek van de Londense premier aan Kyiv zouden de besprekingen worden voortgezet en zou de Britse hofmakerij van Oekraïne steeds dwingender worden.

Volgens de weinige buiten Londen geïnformeerde personen stelt Johnson een alliantie voor van staten die economisch ruimdenkend zijn en vastberaden in hun weerstand tegen de militaire dreiging van Moskou. De regering in Kyiv heeft nog geen standpunt ingenomen over het Britse initiatief, maar heeft het voorlopig ook niet afgewezen. 

De Oekraïense partijtop hebben zich ervan overtuigd dat in de Duitse en Franse regeringen slechts weinigen hopen op een nederlaag van Vladimir Poetin: de vertragingen bij de invoer van de sancties en de te zenden wapens hebben nu een politieke kloof gegraven.

Zelenskyy wacht daarom op de Europese top van 23 juni, wanneer de leiders van de zevenentwintig landen zullen moeten beslissen of zij de status van "kandidaat-lidstaat" van Oekraïne erkennen om formeel toetredingsonderhandelingen met de EU te beginnen. Het is echter niet zeker dat het besluit op 23 juni het besluit zal zijn waarop Oekraïne hoopt, niet in de laatste plaats omdat dit protesten zou uitlokken van Albanië en Noord-Macedonië, die al jaren wachten op de status van "kandidaat-lidstaat".

Er is nog een andere hypothese, volgens sommige onderhandelaars: de leiders van de Zevenentwintig kunnen zich beperken tot een vage verklaring dat Kiev een "Europees perspectief" heeft (de zogenaamde "formule van Thessaloniki").