Plastic Ono band en Yes drummer Alan White (72) overleden

Alan White, drummer van de prog-rockband Yes, is op 72-jarige leeftijd in zijn huis in Seattle na een kort ziekbed overleden.

Alan White werd geboren in Pelton, County Durham, Engeland op 14 juni 1949. Hij begon met pianolessen op zesjarige leeftijd, begon met drummen op twaalfjarige leeftijd en trad sinds zijn dertiende in het openbaar op.

Gedurende de jaren zestig verbeterde White zijn vak met een verscheidenheid aan bands, waaronder The Downbeats, The Gamblers, Billy Fury, Alan Price Big Band, Bell and Arc, Terry Reid, Happy Magazine (later Griffin genoemd) en Balls with Trevor Burton ( The Move) en Denny Laine (Wings).

In 1968 trad White toe tot Ginger Baker's Airforce, een nieuwe groep die was samengesteld door de voormalige drummer van Cream en andere bekende muzikanten uit de Engelse muziekscene, waaronder Steve Winwood, voorheen van Traffic.

In 1969 werd White gebeld door John Lennon die hem vroeg om lid te worden van de Plastic Ono Band. Het daaropvolgende album, Live Peace in Toronto, verkocht miljoenen exemplaren, met een piek op nummer 10 in de hitlijsten. De samenwerking met Lennon ging door en ze namen singles op als 'Instant Karma' en het daaropvolgende historische album, Imagine, waarbij Alan de drums verzorgde voor de titelsong, 'Jealous Guy' en 'How Do You Sleep at Night'. White's werk met Lennon leidde tot een kennismaking met George Harrison. Hij werkte vervolgens met veel artiesten voor het Apple-label, waaronder Billy Preston, Rosetta Hightower en Doris Troy.

White sloot zich aan bij YES op 27 juli 1972 en ging gelijk met ze mee op hun Amerikaanse tour. Hij is sindsdien bij YES geweest, en na het overlijden van stichtend lid, Chris Squire, in juni 2015, was White het langst onafgebroken dienende bandlid.

White laat zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen achter.