Hirt net te sterk voor Arensman in zestiende etappe Giro d'Italia

Jan Hirt heeft de zestiende etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. In een spannend gevecht was de Tsjech net iets te sterk voor Thymen Arensman. In het algemeen klassement behield Richard Carapaz de leiding in het algemeen klassement, al zag hij wel Jai Hindley tot drie seconden naderen.

De 202 kilometer lange etappe met bijna vijfduizend hoogtemeters was er een voor de klimmers. Na een vroege aanvalspoging van Mathieu van der Poel ontstond er een kopgroep van sterke renners, met onder meer daarbij Wout Poels, Wilco Kelderman Koen Bouwman en Tymen Arensman. Daarnaast ook nog Lennard Kämna, Guillaume Martin, Alejandro Valverde, Simon Yates, Giulio Ciccone en Jan Hirt.

Op de eerste klim van de dag was Ciccone te sterk voor Bouwman, maar op de volgende klim zou Bouwman wel als eerste boven komen en verstevigde daarmee de leiding in het bergklassement. Op de loodzware Mortirolo werd de kopgroep uitgedund en zou er een kopgroep ontstaan met Bouwman, Arensman, Poels, Valverde, Hirt, Kämna en Hugh Carthy. In het peloton zette Nibali zijn concurrenten in de afzink onder druk probeerde te zetten. Maar meer dan vijf seconden voorsprong pakte hij niet. Met dank aan de knechten van leider Richard Carapaz kwam de rust in het peloton weer terug.

Alle achtervolgers werden vervolgens onder aanvoering van Bahrain-Victorious weer gegrepen. Ook Bouwman, die op een niet-gecategoriseerde klim naar Teglio de rest van de kopgroep moest laten gaan werd ingelopen door het peloton. Op de lastige slotklim Kämna begon vervolgens met een voorsprong van 50 seconden aan de laatste klim van de dag, de 12,7 kilometer lange Santa Cristina. Op die klim liet Poels zich inlopen om in dienst te rijden van kopman Mikel Landa.

Kämna begon met een mooie voorsprong aan de klim, maar zou later nog worden bijgehaald door Arensman en Hirt. Nadat de twee aansloten bij de Duitser opende Arensman direct de aanval om de ritzege te pakken, maar Hirt parreerde de aanval van de Nederlander en liet hem vervolgens niet snel daarna achter. Op de top had de Tsjech vijftien seconden voorsprong en zou die in de afdaling niet meer afgeven.

Bij de favorieten opende Landa de aanval op de slotklim. Alleen Carapaz en Jai Hindley konden de Bask volgen en het drietal bleef richting de slotkilometer samen, waardoor er gesprint werd voor vier bonificatieseconden en daarin was Hindley net iets te snel voor Carapaz, waardoor de Australiër op drie seconden kwam van Carapaz, de leider in het algemeen klassement.