Kuiken en Klaver: 'samenwerken is nu belangrijk, fuseren kan later ook'

GroenLinks voorman Jesse Klaver en zijn PvdA-collega Attje Kuiken hopen dat hun leden beseffen dat ze door samenwerking meer kunnen bereiken dan als twee partijen los van elkaar. Of het een fusie moet worden beslissen we later wel, maakten ze vanavond duidelijk op een bijeenkomst in Arnhem.

Het was voor het eerst dat de twee partijen bij elkaar kwamen om over samenwerking te praten. In de zaal zaten leden van zowel PvdA als GroenLinks.

"Ik geloof in de linkse samenwerking, we moeten een front vormen. Hoe dan? Daar wil ik met jullie het gesprek over aangaan", zei Kuiken, die sinds drie weken de scepter zwaait in de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

Partijleiders Klaver en Kuiken tonen zich warm pleitbezorger om meer samen te werken. "Ik ben er klaar mee dat we elke keer toch weer door rechts worden ingehaald", zegt Kuiken. "Ik wil dat niet."

Kuiken is van mening dat 'een progressieve bundeling van krachten' nodig is om een vuist te kunnen maken. Dat is Klaver met haar eens. Hij noemt het 'een strategie van rechts' om de linkse partijen tegen elkaar op te zetten. "Alsof het een strijd is tussen groen en links. Dat is het niet." 

Meer hierover bij de NOS en RTLNieuws.