BioNTech-Pfizer: kinderen van 0,5 tot 5 jaar goed beschermd door 3 vaccinaties

Een vaccin met drie doses voor kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar biedt volgens de vaccinmaker "een hoog niveau van bescherming". De leeftijdsgroep komt in de meeste landen niet in aanmerking voor vaccinatie tegen COVID-19.

Volgens een verklaring van de bedrijven gaven drie doses vaccin van drie microgram, toegediend in een klinische proef, een sterke immuunrespons.

Volgens de voorlopige resultaten bleek de werkzaamheid van het vaccin 80,3% te zijn.

"We zijn verheugd dat onze formulering voor de jongste kinderen, die we zorgvuldig hebben geselecteerd om een tiende van de dosissterkte voor volwassenen te zijn, goed werd verdragen en een sterke immuunrespons produceerde", zei Pfizer-CEO Albert Bourla in een verklaring.

"De studie suggereert dat een lage dosis van 3 ug van ons vaccin, zorgvuldig geselecteerd op basis van verdraagbaarheidsgegevens, jonge kinderen een hoog niveau van bescherming biedt tegen de recente COVID-19-stammen", zegt Ugur Sahin, CEO en mede-oprichter van BioNTech.

De definitieve gegevens over de werkzaamheid van het vaccin zullen worden gedeeld zodra deze beschikbaar zijn.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft in de komende weken voorlopige vergaderingen gepland om te overwegen of COVID-19-vaccins voor de jongste kinderen worden goedgekeurd.

Ernstige ziekte door COVID-19 bij kinderen onder de 5 jaar is zeer zeldzaam, maar het kan voorkomen.