Yates wint prachtige veertiende rit Giro d'Italia, Carapaz nieuwe leider

Simon Yates heeft de prachtige veertiende rit gewonnen. De Engelsman van Team BikeExchange-Jayco reed in het slot van de etappe weg bij de favorieten voor de eindzege en pakt zijn tweede zege in de Giro. Richard Carapaz nam de roze leiderstrui over van Juan Pedro López, die vandaag meer dan vier minuten verloor.

Bijna 50 kilometer duurde het vooraleer de vlucht van de dag vorm kreeg. Mathieu van der Poel was mee in de vroege vlucht van twaalf en de kopgroep nam een voorsprong van ruim twee minuten. In de achtergrond moest Tom Dumoulin opgeven. De winnaar van 2017 moest opgeven met fysieke klachten.

De kopgroep van twaalf hield het niet lang nadat Bora-hansgrohe de boel stevig in handen nam. De kopgroep werd op zestig kilometer van de streep bijgehaald, waarna het lastige deel van het parcours nog moest komen. In Turijn moesten de renners twee lokale rondes van elk 36,4 kilometer afwerken met twee stevige beklimmingen.

In de eerste van de twee rondes deed Wilco Kelderman al het werk en zorgde ervoor dat onder meer Alejandro Valverde niet kon terugkomen, ook het Nederlandse talent Thymen Arensman had de slag gemist. Op de Superga, de voorlaatste beklimming van de dag, was het werk van Kelderman gedaan en was het aan de klassementsrenners. Richard Carapaz opende de aanval, bij de eerste aanval zorgde dat nog niet tot grote gevolgen, maar bij zijn aanval nam de olympisch kampioen een voorsprong van twintig seconden.

In aanloop naar de laatste beklimming behield Carapaz zijn voorsprong. Op de Colle della Maddalena, 3,6 kilometer aan gemiddeld 8,1%, kreeg Carapaz het lastig. Jai Hindley, Vicenzo Nibali en Simon Yates konden terugkeren en zouden strijden voor de dagzege. In de slotfase reed Yates weg bij de overige drie en boekte zijn tweede ritzege. Een mooie opsteker voor de Engelsman, nadat hij vorige week zijn klassement kon vergeten na zijn slechte dag op Blockhaus. In de sprint om de tweede plaats won Hindley voor Carapaz, maar de laatst genoemde nam wel de leidersplaats over van Juan Pedro López, die vandaag meer dan vier minuten verloor.