Londen wil wapens leveren aan MoldaviŽ

Volgens een Brits mediabericht wil Groot-Brittannië moderne wapens leveren aan de Republiek Moldavië om Rusland af te schrikken van een mogelijke aanval.

In een interview met The Telegraph zei de minister van Buitenlandse Zaken dat Vladimir Poetin vastbesloten was om een "groter Rusland" te creëren, ondanks de nederlaag in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.

Moldavië, ten zuidwesten van Oekraïne, is geen NAVO-lid en er wordt gevreesd dat het het volgende doelwit van Poetin zou kunnen zijn, aangezien hij territoriale expansie nastreeft.

Liz Truss zei dat er gesprekken gaande zijn om ervoor te zorgen dat niet alleen Oekraïne, maar ook de verdedigingswerken van Moldavië 'NAVO-standaard' zijn om toekomstige aanvallen af te schrikken.

In het interview zei ze: “Ik zou Moldavië graag zien uitgerust zien volgens de NAVO-standaard. Dit is een discussie die we voeren met onze bondgenoten."

"Poetin is absoluut duidelijk geweest over zijn ambities om een groter Rusland te creëren - en alleen omdat zijn pogingen om Kiev in te nemen niet succesvol waren, wil dat nog niet zeggen dat hij die ambities heeft opgegeven."

Als de plannen worden aangenomen, zullen leden van de militaire alliantie van de NAVO moderne wapens leveren aan Moldavië, ter vervanging van de uitrusting uit het Sovjettijdperk, en soldaten trainen in het gebruik ervan.

De stap zou een duidelijke uitbreiding zijn van de militaire steun van het Verenigd koninkrijk in die regio en een verdere indicatie dat het de invasie van Oekraïne als een keerpunt op lange termijn ziet.