Zweden classificeert apenpokken 'als gevaar voor de volksgezondheid'

Om maatregelen te kunnen nemen ter bescherming tegen infectie, classificeert Zweden apenpokken als een gevaarlijke ziekte. In België zijn de virusgevallen blijkbaar gerelateerd aan het festival 'Darklands'. In Spanje moet een sauna voorlopig sluiten na een vermoedelijke uitbraak.

Na het eerste bevestigde geval van apenpokkeninfectie in Zweden, heeft de regering van het land de zeldzame virale ziekte geclassificeerd als gevaarlijk voor het grote publiek. "De classificatie maakt het mogelijk om maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen om verdere verspreiding te voorkomen", legt minister van Sociale Zaken Lena Hallengren uit. "Het is ook belangrijk dat de informatie risicogroepen bereikt en dat de gezondheidsdiensten bereid zijn om verdachte gevallen te behandelen en op te volgen." In Zweden werd donderdag het eerste geval van apenpokken geregistreerd in de omgeving van Stockholm.

In België zijn de gevallen van apenpokken blijkbaar gelinkt aan een groot festival in Antwerpen. De organisatoren van het Darklands Festival, dat begin mei werd gehouden, vertelden dat de Belgische autoriteiten de besmetting in verband hebben gebracht met het festival. België heeft tot dusver officieel drie gevallen van apenpokken bevestigd. In Spanje heeft een homosauna tijdelijk zijn deuren moeten sluiten sluiten vanwege een vermoedelijk verband met een uitbraak van apenpokken.

De Belgische festivalorganisatoren zeiden op hun website dat er "een redelijke veronderstelling" was dat het virus waarschijnlijk is overgedragen door bezoekers uit het buitenland. De festivaldirectie is door de Belgische overheid gevraagd om de festivalgasten te informeren. Volgens de organisatoren is het Darklands Festival gericht op de "verschillende groepen van de homofetisjgemeenschap". Volgens de organisatoren werkendiverse clubs en organisaties mee aan het festival en werken er meer dan 150 vrijwilligers. Overdag vinden commerciële evenementen plaats en 's avonds feesten.

In de Spaanse hoofdstad Madrid hebben gezondheidsautoriteiten de tijdelijke sluiting bevolen van een homosauna vanwege een vermoedelijk verband met een uitbraak van apenpokken. De exploitant kondigde op Twitter aan dat de saunaclub "El Paraíso" de komende dagen als "voorzorgsmaatregel" gesloten blijft. De autoriteiten hebben 21 bevestigde gevallen en 19 verdachte gevallen geregistreerd, zei Enrique Ruiz Escudero, een vertegenwoordiger van de gezondheidsautoriteiten van de regio Madrid. De meeste van degenen die positief testten, zouden een connectie hebben met de sauna.

Apenpokken, die vooral wijdverbreid is in Centraal- en West-Afrika, is sinds begin mei in verschillende Europese en Noord-Amerikaanse landen geconstateerd. Na de eerste gevallen in Groot-Brittannië kwamen er ook meldingen uit de VS en verschillende Europese landen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn het vooral homo- of biseksuele mannen die besmet zijn geraakt.

In Duitsland is vrijdag voor het eerst een besmetting met apenpokken geconstateerd. Volgens het Beierse ministerie van Volksgezondheid ging het om een 26-jarige Braziliaan die vanuit Portugal via Spanje Duitsland binnenkwam en ongeveer een week in München is. Van het Nederlandse geval van apenpokken zijn nog geen details bekend gemaakt.

Apenpokken (monkeypox) komt voor bij apen, maar knaagdieren zijn de vermoedelijke dragers van dit virus. Sinds het einde van de pokkenvaccinaties in 1980 zijn er herhaaldelijk gevallen van besmette mensen geweest, vooral in Afrika, aangezien grote delen van de bevolking van het continent niet meer door vaccinatie beschermd zijn. Mensen kunnen besmet raken door beten van dieren, maar ook door contact met lichaamsvocht, druppelinfecties of de consumptie van apenvlees. 

Apenpokken is een zeldzame virusziekte die zich niet gemakkelijk onder de bevolking verspreidt. Voor overdracht moet een persoon nauw contact hebben gehad met een geïnfecteerde persoon (huid, slijmvliezen, inclusief via druppeloverdracht lichaamsvocht), of contact hebben gehad met kleding of linnengoed dat door een geïnfecteerde persoon is gebruikt om de infectie over te dragen. Apenpokken kan ook worden overgedragen via seksueel contact. Het risico voor de algemene bevolking is echter laag.

Na een incubatieperiode van 5 tot 21 dagen gaan geïnfecteerde personen doorgaans door een periode van milde symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. Huiduitslag kan optreden, vaak op het gezicht, maar ook in het genitale gebied. De uitslag verandert en doorloopt verschillende stadia, van een puistje tot een blaar, totdat zich uiteindelijk een korst vormt. Een persoon is vooral besmettelijk in de periode dat er pukkeltjes/ blaasjes/ korstjes zijn, maar overdracht in de dagen voor de symptomen is niet uitgesloten. De meeste mensen herstellen binnen een paar weken. Uitzonderlijk kunnen deze symptomen ernstiger zijn. Op dit moment zijn de symptomen die in Europa worden gemeld in de meeste gevallen mild, en er zijn geen sterfgevallen gemeld.

Zie ook: Monkeypox uitbraak (apenpokken) bij mensen in meerdere landen, wat is het?

🔴 What is #monkeypox?
🔴 What are the symptoms?
🔴 How does it spread from person to person?
🔴 Where in the world is there currently a risk of monkeypox?
🔴 Who is at risk of catching monkeypox?

WHO Q&A on monkeypox https://t.co/tMKv3FHw4g pic.twitter.com/XN9e49yBNG

— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 20, 2022