Démare sprint naar derde ritzege in Giro d'Italia

Arnaud Démare heeft zijn derde ritzege in deze Giro d'Italia te pakken. De Fransman van Groupama - FDJ was de snelste in de massasprint, nadat de vroege vluchters met onder andere Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg op 500 meter van de streep werd bijgehaald. Romain Bardet moest de Giro verlaten. De Fransman is ziek.

Vanuit de start kregen we een kopgroep van vijf, met daarbij Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg. De twee Nederlanders hadden het gezelschap van Filipo Tagliani, Nicolas Prodhomme en Mirco Maestri. Het vijftal nam een mooie voorsprong van zes minuten. Ondertussen raakte de Giro Romain Bardet kwijt. De Franse klimmer van Team DSM, vierde in het algemeen klassement, was gisteren ziek geworden en moest de strijd staken.

De kopgroep hield de voorsprong vast en met veertig kilometer was de voorsprong nog steeds meer dan vier minuten, en bij het ingaan van de laatste twintig kilometer was de voorsprong nog tweeënhalve minuut. De koplopers maakte een goede kans op de ritzege, maar daarna ging de voorsprong snel terug en met nog 500 meter te gaan werden ze uiteindelijk gegrepen.

In de sprint die volgde was Arnaud Démare de snelste. De Franse sprinter in de puntentrui begon de sprint aan kop en zou die nooit meer afstaan, al kwam Phil Bauhaus in de laatste meters nog sterk opzetten.