Griekse zanger en componist Vangelis overleden

Goedenavond!

Erg triest nieuws uit de muziekwereld. Vangelis is op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs overleden. Hij lag in het ziekenhuis i.v.m een Corona behandeling. 

Er zullen denk ik niet veel mensen zijn die nog nooit een compositie van Vangelis hebben gehoord. Zijn lange loopbaan besloeg ruim 60 jaar. 

ZIjn eerste bekendheid genoot hij als componist en toetsenist bij de band Aphrodites Child. Daarin zat ook componist/zanger en bassist Demis Roussos, die enige jaren geleden al overleed aan kanker. De band werd aangevuld met Lukas Sideras als drummer. Samen maakten zij enkele fraaie albums. Uiteindelijk gaven zij er in 1972 de brui aan. Van de drummer hebben we daarna niet of nauwelijks meer wat gehoord. 

Demis Roussos en Vangelis gingen ieder met heel veel succes hun eigen weg. In de loop van de jaren hebben ze nog wel eens met elkaar samengewerkt.

Zijn eerste album als soloartiest was het album 'Earth' uit 1973. Daarvoor was hij al begonnen met het componeren van filmmuziek.

In 1974 was er sprake van dat hij bij de groep YES zou komen, als vervanger van Rick Wakeman. Dit plan ging uiteindeljk niet door, maar hij raakte wel bevriend met de toenmalige zanger Jon Anderson. Samen zouden ze een paar fraaie albums maken die ook een paar grote hits voortbrachten. 

Zijn grootste succes tot dan toe behaalde hij in 1982 met de soundtrack van 'Chariots of Fire'. Daar kreeg hij een Oscar voor. 

Uiteindelijk scoorde hij in 1995 een wereldwijde hit met 'Conquest Of Paradise'. Een prachtplaat.

Verder bleef hij in de loop der jaren filmmuziek componeren en schreef hij ook muziek voor documentaires. Optreden heeft hij nooit graag gedaan.

Ik ga hem persoonlijk erg missen. Niet alleen de bekende hits, maar ook de samenwerking met Stina Nordenstam is werkelijk schitterend. Veel van zijn muziek kon je omschijven als New Age.

Ik plaats hieronder een paar van zijn grootste successen.

Rust in vrede Vangelis.