Rode Kruis opent giro 6251 voor hulp bij honger in de Hoorn van Afrika

Het Rode Kruis opent giro 6251 in verband met extreme droogte en honger in de Hoorn van Afrika. In Kenia, Ethiopië en Somalië hebben miljoenen mensen direct hulp nodig om te overleven en de situatie verslechtert nog elke dag. Dit jaar krijgt de Hoorn van Afrika naar verwachting te maken met de ergste droogte in 40 jaar. “We moeten nu snel actie ondernemen om grotere hongersnood te voorkomen”, zegt Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis vanuit Ethiopië. “Dit is al het vierde opeenvolgende seizoen van droogte en levensreddende hulp is nodig.” Het Rode Kruis heeft meer dan 37 miljoen euro nodig voor de hulp in de drie landen.

Meer dan 14 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten door de ramp en hebben direct hulp nodig. Het is een race tegen de klok om een hongersnood te voorkomen. Het Rode Kruis geeft al hulp in de Hoorn van Afrika, maar dit is nog niet genoeg. Er is meer hulp nodig. Momenteel zorgt de hulporganisatie voor watertappunten bij gemeenschappen en geeft financiële hulp aan mensen in Somalië. Door de financiële hulp kunnen zij voedsel kopen en zijn ze niet geheel afhankelijk van hun eigen oogsten en vee.

In Somalië heeft het Rode Kruis acht mobiele klinieken die naar afgelegen gebieden gaan om medische hulp te verlenen en te checken of mensen ondervoed zijn. Vanuit de mobiele klinieken worden er bijvoorbeeld ook voedingssupplementen uitgedeeld. Ook in Kenia wordt er financiële hulp verleend en zorgt het Rode Kruis ervoor dat de watervoorziening wordt hersteld. In Ethiopië verzorgt het Rode Kruis ook dit soort hulp en hulp gericht op hygiëne, watervoorziening en gezondheidszorg.

Opeenstapeling rampen
De extreme droogte staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren kampte de Hoorn van Afrika ook met een enorme sprinkhanenplaag, die de oogsten verwoestte. Ook klimaatverandering speelt een rol. “Naast extreme droogte, zijn er ook perioden van extreme regenval. Dat zorgt dan weer voor overstromingen, want door de droogte kan de grond de grote hoeveelheden water niet opnemen”, concludeert Segaar. “De combinatie van droogte, overstromingen, sprinkhanenplagen, conflicten en klimaatverandering is een dodelijke cocktail. Gewassen, grasland en water zijn verdwenen. Er is simpelweg niet genoeg te eten voor mens en dier. Dit zorgt op zijn beurt weer voor woekerprijzen voor voeding. Je kunt nauwelijks ontsnappen aan de rampen die deze regio treffen.”

Daar komt bij dat veel aandacht en geld naar de situatie in Oekraïne gaat. “Dat is terecht, want ook daar is veel hulp nodig. Maar dit soort grote rampen in de Hoorn van Afrika mogen we óók niet uit het oog verliezen. Als het zo doorgaat wordt deze droogte nog erger dan de grote droogte in deze regio in 2011, waar alleen al in Somalië meer dan 260.000 mensen overleden, volgens cijfers van de VN.”

Op dit moment is noodhulp van levensbelang. Tegelijkertijd heeft het Rode Kruis hulpprojecten om te zorgen dat de bevolking op de lange termijn beter om kan gaan met klimaat gerelateerde rampen, zoals droogte. Deze projecten zijn bijvoorbeeld gericht op het besparen van water of juist de vergroening van de omgeving.

Doneren
Mensen kunnen de hulpactie steunen door te doneren via www.rodekruis.nl of geld storten op IBAN: NL58INGB0000006251.