'Zelf groente en fruit gaan kweken als boodschappen door inflatie te duur zijn'

De inflatierecords worden iedere maand gebroken, wat ook is terug te zien in de supermarkt. De prijzen rijzen de pan uit, zo ook voor groenten en fruit. Van alles wat geïmporteerd moet worden uit het buitenland schiet het prijskaartje omhoog. Wat IVN Natuureducatie betreft is het daarom nu nog belangrijker om aandacht te hebben voor lokaal geteeld voedsel. En nog mooier: verbouw je groente helemaal zelf.

Een krop biologische sla in de supermarkt kost al snel 2,50 euro. Een zakje biologisch slazaad ook. Maar uit dat zakje slazaad haal je al snel honderd kropjes sla. Veel grond heb je daar niet eens voor nodig. Een krop sla kweek je zelfs in een pot op je balkon. Tel uit je winst, snel verdiend dus. En ja, dat kost ook nog wat compost, aarde en werk, maar dat laatste is alleen maar een pluspunt. Zelf tuinieren levert namelijk nog extra voordelen op: gratis lichaamsbeweging, frisse buitenlucht en ontspanning.

Schooltuin
Door alles wat er nu speelt in de wereld merken we hoe afhankelijk we zijn geworden wat betreft onze voedselvoorziening. Weten hoe je eten groeit en je eigen voedsel kunnen verbouwen zou een basisvaardigheid moeten zijn. IVN Natuureducatie roept daarom niet alleen volwassenen op om zelf aan de slag te gaan in de moestuin, maar wil ook graag dat moestuinieren onderdeel is van het lesprogramma op school. Het is niet voor niets dat mei is uitgeroepen tot Maand van de Schooltuin.

Gezonde generatie
Moestuinieren heeft kinderen heel veel te bieden. Lekker buiten aan de slag, met de handen in de aarde. Respect krijgen voor alles wat leeft met als beloning voor al die goede zorgen een heerlijke maaltijd die op school klaargemaakt kan worden of thuis met verse groente uit de schooltuin. Een enkel zaadje biedt dus zoveel meer dan alleen een krop sla. En de echte winst zit niet alleen in het geld dat bespaard wordt, maar in de basis die gelegd wordt voor een gezonde ontwikkeling van onze toekomstige generatie.

Eigen wortels uit de moestuin ( Foto:Pixabay)
Eigen gekweekte wortels uit de moestuin ( Foto:Pixabay)