Jonge Fransman veroordeeld tot jaar cel voor heroinesmokkel

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft dinsdag een 20-jarige man uit Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. De man wilde drieënhalve kilo heroïne met de auto vanuit Nederland naar Frankrijk smokkelen. Hij werd in november vorig jaar aangehouden in Zevenbergschen Hoek.

Internationale handel
Door de uitvoer van harddrugs naar Frankrijk wordt de internationale handel in verdovende middelen in stand gehouden. De rechtbank is daarom van oordeel dat verdachte medeverantwoordelijk kan worden gehouden voor de nadelige effecten die dat heeft. Het gaat dan om het gebruik van heroïne dat zeer verslavend werkt en erg schadelijk voor de gezondheid is. Ook draagt hij op deze manier bij aan de georganiseerde drugshandel waar in toenemende mate een ondermijnend effect van uitgaat.

Jeugdstrafrecht
De advocaat van de Fransman vroeg vanwege de nog jonge leeftijd van de verdachte om een jeugdstraf. Ook de reclassering adviseerde toepassing van het adolescentenstrafrecht. De rechtbank gaat daar niet in mee omdat de man in Frankrijk zelfstandig woonde en een baan had en op die manier een volwassen leven leidde. Wel houdt de rechtbank rekening met het feit dat het om een jongvolwassene gaat die niet eerder met politie en justitie in aanraking kwam, zowel in Frankrijk als in Nederland.

Impact
Het betreft een serieus en ernstig feit waarvoor de verdachte is veroordeeld. Voor het bepalen van een passende straf wordt ook gekeken naar de omstandigheden van de verdachte. De rechtbank heeft oog voor de impact van een gevangenisstraf op de jongeman die al geruime tijd in voorlopige hechtenis zit. Hij verblijft voor het eerst in zijn leven in detentie, spreekt de taal niet en kan vanwege de afstand geen bezoek ontvangen.

Gelet op deze omstandigheden wijkt de rechtbank af van de gebruikelijke hoogte van strafoplegging in dit soort zaken, in het voordeel van verdachte. De man krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.