Biden herziet besluit Trump om troepen terug te trekken uit Somalië

Amerikaanse functionarissen zeggen dat president Biden de herschikking van Amerikaanse troepen in Somalië heeft goedgekeurd, waarmee hij een besluit van zijn voorganger Donald Trump terugdraait.

De inzet was op verzoek van het Pentagon ter ondersteuning van de strijd tegen de militante groepering al-Shabab.

President Trump heeft in 2020 ongeveer 700 Amerikaanse troepen teruggetrokken uit Somalië.

De stap om opnieuw een militaire aanwezigheid in het Oost-Afrikaanse land te vestigen, komt op het moment dat langverwachte verkiezingen een nieuwe president hebben opgeleverd.

Hassan Sheikh Mohamud, een voormalig vredesactivist, beloofde bij zijn aantreden op maandag nauw samen te werken met internationale partners. Hij was eerder al president van Somalië van 2012 tot en met 2017.

Het gezag van de overheid is in Somalië erg zwak. Regionale bendes en terreurgroepen hebben de controle over grote delen van het land. De extremistische islamitische beweging al-Shabaab pleegt regelmatig aanslagen in onder meer de hoofdstad Mogadishu. Ze innen op sommige plaatsen nog steeds belastingen. De soennitische terreurgroep Al-Shabaab strijdt al jaren voor de suprematie in Somalië. De Amerikaanse soldaten daar steunden de Somalische regering en de lokale veiligheidstroepen in de strijd tegen Al-Shabaab.

De Amerikaanse functionaris zei dat al-Shabaab de grootste en rijkste bondgenoot van het terroristische netwerk van al-Qaeda is geworden. De terroristische organisatie is de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor de dood van meer dan een dozijn Amerikanen in Afrika. 

Velen in het land uitten hun diepe bezorgdheid toen voormalig president Donald Trump bevel gaf tot de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

Dit keer zullen minder dan 500 Amerikaanse troepen worden ingezet, wat Adrienne Watson, woordvoerster van de Amerikaanse nationale veiligheid, wordt omschreven als "een herpositionering van troepen die al aanwezig zijn". Daarnaast waren de militairen die nu naar Somalië gaan al "af en toe" aan het werk in het land als er door Amerika aanvallen werden uitgevoerd op doelen van onder meer terreurgroep al-Shabaab. Volgens het Pentagon gaan de Amerikaanse militairen geen gevechtsmissies uitvoeren, maar zullen ze Somalische troepen trainen en van wapens voorzien.