FOK! Wat een weer!: na al dat 'spectakel' weer rust

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

Een dag om nooit te vergeten. Ik wist al dat het vrij lastig ging worden met de buien, maar dit leek werkelijk nergens op. Op zich begon de dag veelbelovend met onverwachte buien in het zuidwesten. Ook met onweer en er kwamen toch wel wat mooie foto's vandaan. Ik hield het hoofd echter koel, want zoals meestal zal er bij het doortrekken wel één of andere factor de boel in de soep laten gooien. En inderdaad.

Ik vertelde eergisteren al dat er een stevige wind vanaf zee zou gaan opsteken. En dat is ook wat er gebeurde. Ik zag de bui aankomen, maar ik hoorde geen onweer en gezien de situatie weet je al wat dat betekent. Het vrij snel uitdoven van de bui.  De oostelijke zijde bleef nog wel enigszins actief, maar een lange levensduur was de buienlijn niet gegund. Vrijwel nergens viel er meer dan een paar millimeter, en het zat zelfs eerder onder de 1 mm.

Toch waren er wel een paar plaatsen die iets meer kregen. De grootste regenhater uit de lage landen woont in Roelofarendsveen en het is frapant dat precies daar heel vaak grote hoeveelheden vallen, terwijl er elders veel minder valt. Uiteindelijk viel er daar toch zo'n 8 mm. 

Door deze situatie was de meeste energie voor stevige buien in ons land wel verdwenen. Het is uiteindelijk een grotendeels Duits feestje gworden, ook al scheelde het niet zo heel veel. Qltel maakte net over de grens melding van stevige regenval en kon uiteindelijk ruim 8 mm aftappen. 

Verder waren het meer losse buien die over de oostelijke helft trokken. Een groot festijn is het echter niet geworden, hoewel de laatste bui die rond 17.30 in de omgeving van Overijssel trok vrij actief oogde. 

Een kleine verrassing was ook het buitje dat mij trof toen de storing allang voorbij was. Daar viel zowaar nog 1,5 mm uit, wat de dagsom  op 2,3 mm bracht. Kortom, Het was tamelijk veelbelovend vandaag, maar veel is er niet van terecht gekomen.  

Ook had ik de stratusbewolking van vanmiddag goed in de smiezen. De temperatuur zakte daardoor terug naar waarden van rond de 14 graden pal aan zee. In het noordoosten is het op dit moment nog ruim 20 graden. Ook daar zal het gaan afkoelen. 

Afgelopen nacht klaarde het dan weer op. Alleen in het zuiden kwamen er nog wolkenvelden voor en kon er wat regen gaan vallen. Geen grote hoeveelheden. 

Vandaag trekt die lichte regen dan weg en uiteindelijk zal de zon ook daar gaan doorbreken. In de rest van het land zijn er al flinke zonnige perioden en dat blijft de rest van de dag ook zo. De temperaturen klimmen weer wat op en liggen tussen de 18 en 25 graden. Wind is er nauwelijks. 

Woensdag en donderdag worden zeer warme dagen. De maxima komen in het binnenland ruim boven de 25 graden uit. Mogelijk ontstaat er op donderdag een onweersbui, waarna de kans op vrijdag een stuk groter is. Althans, als er niet aan geknabbeld wordt, daar zijn nog drie dagen tijd voor.

Ciao!  

Zogenaamde stortbui (Foto: Stephan5)
Maar liefst 0,8 mm in aantocht. Later zowaar nog 1,5 mm erbij. We doen het er maar mee. (Foto: Stephan5) 


 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!