Pidcock indrukwekkend op mountainbike, Schurter maakt hero´sche comeback

In het Tsjechische Nove Mesto is zondag weer gestreden om de winst in de World Cup mountainbiken. Na de shorttrackwedstrijden van vrijdag stonden zondag de cross-countrywedstrijden op de olympische afstanden op het programma.

Vrouwen
Rebecca McConnell is het hele jaar al tamelijk dominant en de Australische liet er geen gras over groeien: vroeg in de race zette ze de aanval in, alleen Jenny Rissveds kon een beetje volgen. De Zweedse moest echter al snel afhaken en werd even later vergezeld door Loana Lecomte uit Frankrijk.

McConnell's voorsprong groeide in no-time naar een seconde of twintig, maar veel groter werd het dan weer niet. Lecomte en Rissveds bleven redelijk in de buurt, tot de Zweedse twee ronden voor het einde ook af moest haken bij de Française. Lecomte probeerde het gat naar McConnell nog te dichten, maar dat zat er niet meer in.

Nadat Lecomte tot op dertien seconden naderde was het klaar: McConnell zette door en pakte weer de overwinning, Lecomte werd op veertig seconden tweede en Rissveds completeerde het podium op 1:17 minuten, ver voor de rest. Anne Terpstra werd negende, Lotte Koopmans 25e en Anne Tauber 26e.

Mannen
Na een relatief rustig begin opende de Brit Thomas Pidcock in de derde van acht ronden de aanval, waarna alleen Nino Schurter uit Zwitserland, de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly en de Roemeen Vlad Dascalu er nog bij zaten - Schurter's landgenoot Mathias Flückiger kwam niet veel later ook aansluiten.

In ronde vijf sloeg het noodlot toe voor Schurter: de achterband van de wereldkampioen gaf de geest, ruim voor een wisselzone, dus hij was gezien. Voorin kwam Anton Cooper bij de vier leiders, maar een dikke ronde na zijn pech had Schurter, die een minuut verloor, de groep wonderbaarlijk genoeg weer in zicht.

Bij het ingaan van de slotronde sloot Schurter aan, een prestatie op zich. Op de voorlaatste klim werden Cooper en Hatherly eraf geknald door een versnelling van Dascalu, die Pidcock met zich mee kreeg. Schurter haakte af, maar reed wel naar een geweldige derde plek, terwijl Dascalu zich in de slotmeters tóch gewonnen moest geven tegen de ongenaakbare sprint van Pidcock. David Nordemann finishte voor Nederland als 42e.