Turkije eist veiligheidsgaranties voor NAVO-toetreding Finland en Zweden

Turkije eist veiligheidsgaranties voor de toelating van Zweden en Finland tot de NAVO, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

Na een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn, zei Cavusoglu dat hij zijn Zweedse en Finse collega's had ontmoet en dat ze allemaal probeerden de zorgen van Turkije weg te nemen. Hij voegde eraan toe dat Turkije niemand bedreigde of macht zocht, maar zich vooral uitsprak over de steun van Zweden aan de Koerdische militante PKK-groep, die door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terroristische groepering wordt beschouwd.

“Hier moeten absoluut veiligheidsgaranties komen. Ze moeten stoppen met het steunen van terroristische organisaties", zei Cavusoglu tegen Turkse verslaggevers in Berlijn. Hij voegde eraan toe dat Zweedse en Finse verboden op de export van een deel van hun goederen uit de defensiesector naar Turkije moeten worden beëindigd. “Ons standpunt is volkomen open en duidelijk. Dit is geen bedreiging, dit is geen onderhandeling waarbij we onze belangen proberen te benutten", zei hij. “Dit is ook geen populisme. Dit gaat duidelijk over de steun van twee potentiële lidstaten voor terrorisme, en onze solide observaties daarover."

Update 16.00 uur: NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zijn optimisme uitgesproken dat de bezorgdheid van Turkije over de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO snel kan worden weggenomen. Turkije had duidelijk gemaakt dat het niet van plan was Finland en Zweden te 'blokkeren' van toetreding tot de alliantie, zei Stoltenberg aan het einde van informeel overleg tussen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn.

In principe ondersteunt Turkije wel de 'open deur'-benadering van de NAVO.